Черният Петър става част от коледните чествания в Холандия

Най-висшият административен съд в Холандия постанови, че традиционният чернолик коледен герой Черен Петър може да се появява публично заедно със Синтерклас.

Обратно в новината

Коментари - Черният Петър става част от коледните чествания в Холандия | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В тази традиция черен Петър е покрит със сажди минавайки през комина и затова така му се казва. Само че този черен Петър е боядисан изцяло в черно и косата му е гарваново черна и къдрава? Добре де холандците са предимно светли и руси и съответно очакваш да видиш бял и русоляв помощник, който е покрит със сажди.

В традицията на някои централно-европейски страни това е персонаж, който съпровожда Свети Никола, и това е ДЯВОЛЪТ - ходят с вериги и "наказват" непослушните деца.

...холандскиТЕ граждани с африканско потекло,пък и всички останали с такова потекло да се върнат към корените си(дърветата) и да си правят Бял Петър. Нахалството си има граници ... заради тях другите народи няма да променят вековните си традиции. Криворазбрано гостоприемство.

Тея мамуни нещо почнаха да наглеят.Това не е дискриминация, това са традициите на един народ , формирани през годините и не следва нито да бъдат съобразявани с никого, а още повече да бъдат променяни под натиск на пришълци.А ако продължават да се чувстват дискриминирани - лодката, сала, греблото и бегом към родна Африка!!!

Само да поясня, че Шварте Пийт няма нищо общо с Дядо Коледа, той е традиционен помощник на Синтерклаас (който е всъщност светецът Св. Николай Чудотворец, който и ние почитаме на шести декември) и раздават подаръци на децата на пети срещу шести декември през нощта. В интерес на истината това е историческа традиция в Холандия, харчат се луди пари за подаръци за децата, много повече отколкото за Коледа. А имаше наистина разни обидени чернокожи на расистка тематика, че Шварте Пийт бил като прислужник и т.н., което са си съвременните "толерантни" глупости.

Те каво искат? Черните да си ходят в родината тогава. Там е пълно с такива Швартета даже с по-колоритни костюми и джапанки с подметки от стари автомобилни гуми.

.... е Свети Николай ... и произлиза от холандския синтерклаас. Те вместо да се радват, че са част от културата на приемната страна, се цупят.

Разбирачев(а)! В Холандия се казва Зварте (Пийт)!