Модата на покриващите се жени в Турция

Беше време, когато покриващите се туркини ходеха само с черни или кафяви безформени, безлични облекла. Но при управлението на Ердоган настана коренна промяна.

Обратно в новината

Коментари - Модата на покриващите се жени в Турция | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как се обличат в страната си си е тяхна работа само като дойдат у нас да не го натрапват .Да си увиеш главата не е само ислямска традиция а и защита на главата и за това нашите баби по селата и днес си носят забрадки особено когато са по къра.Аз също си увивам галавата когато боядисвам таван.Всъщност е по-важно не какво е на главата а вътре в нея и там именно е проблема ...

Като се замисля ... оставете ги да си ходят навсякъде със забрадки, а мъжете им - с фесове. Така сами се бележат и се разпознават. Деца имаме - само така ще ги опазим от тях. Въпреки, че според мен, когато един чужденец живее в чужбина и иска да се адаптира към хората и средата, трябва: - да научи езика - да изучи специалност в страната - да се облича като местното население Ако не спази тези неща и си ходи с забрадки, чаршафи/арабите/, бурки ... никога няма да го приемат.

Зорлем на бухал да се направиш и да го наречеш мода... Никакъв стил няма кадъната

ислям и мода дубле ли сте???? Чаршафа си е чаршаф бял, пенбен се е чаршаф

Та, тая простотия и резил за 21 за мода ли се опитвате да я пробутате? Или просто си лижете подметки и се слагате по навик.И то на Турция?Отврат. по-голяма и от т.нар "мода"

гледам ги тука из улиците на Англия, увили главите си с тези шалове, а сложили впити дънки, оформящи задните им части. Добре де, питам се, кое ще съблазни повече мъжте - косата или дупето.. Логика никаква в това забулване.

Тези просто нямат нищо с религията. Даже сигурно мислят,че с шала са по интересни. Шала върви с дълги дрехи. Широки. Не случайно ще прочетет коментарите за чаршафите в много от коментарите или пингвини. Тези дето са с впити дънки,са като християнките на морето но сиджимки и кръст на врата. Същото е. Колкото едните са мюсюлманки,толкова другите са християнки. То реално хората ако бяха истински вярващи не трябваше да се карат по между си. Щото никой не вярва,всеки взима себе си за по праведен и от там конфликтите.

Целия "стил на обличане" на Емине Ердоган е по-скоро поза, а не някакви религиозни убеждения. Целия този цирк е само и единствено с политически цели за промиване на мозъци и контрол на населението в Турция.

Ма този пасквил още ли виси тука?! Явно в непоносимата горещина някои се чувстват прекрасно, когато четат за фереджета, бурки, шалвари и др. подобни. Само от снимките щях да получа топлинен удар!

Това е измислена статия по въпрос, който няма нищо общо със светоусещането и традициите на българките. Предлагам на дираджиите да ни осведомят, как се обличат индианките по поречието на Амазонка. На мен лично тази информация би била поинтересна.

Този, който е пислал статията едва ли някога е попадал в Турция и дали има представа от порядките сега или преди Ердоган, от обичаите им като цяло. Факт е, че в Турция преди 15-ина години имаше много по-малко забулени жени, отколкото сега, беше видимо с просто око. Но туркините никога не са носили черни хиджаби, техните винаги са били цветни. Черни хиджаби, никаби и бурки носят арабките, които идват от Ирак или Иран. Просто направете едно елементарно проучване, преди да пишете статии, изсмукни от пръстите и без достоверност.

Не ни вълнува кака ще ходят в Турция това си е тяхна работа,но тук ще ходят като нормални хора.

Явно платена, бездарна статия, от която се интересуват само клъцнати.

Статията е постигнала ефекта който цели.Повечето български турци почти не се интересуват какво става в България.Гледат си турските канали и живеят в измисления свят който им се представя по тях.Целта на статията е да ни се покаже ,че Турция се развива ,но според мен забрадките ги капсулират и ги връщат назад.

Да си кажат тогава нашите турци кво мислят за тая мода... Щото у нас туркините са 100 пъти по европейски настроени от туркините в Турция и самата идея за кърпа на главата им действа точно толкова добре, колкото и на българките. Така че ми е интересно дали заради парите на Ердоган и тюрбанлийки с прашки ще станат.

Горките жени. В тая жега с 10 ката дрехи и един чаршаф около врата и главата. Жал ми е. Като се приберат вкъщи и се разсъблекат сигурно миришат като войнишка кубинка на слънце. Обаче религията та религията, все едно живеем в 11 век, а не в 21в.

Остави естетиката, модата, моралът или хигиената... аз не знам как не получават топлинен удър и хронична дехидратация. Нормален човек никога не би застрашил здравето на жена си или дъщеря си, заради някакъв измислен морал и религиозни ценности... луда работа

Нали знаеш,че според исляма жената е вещ,а дъщерята стока.

Stil 'Copy-paste'. Статия , вероятно платена, за да се лустроса имиджа на Турция. Иначе не знам кой би имал търпението да изчете всички тия досадни описания и подробности. Явно, че и редакторът не я е прочел, за да я посъкрати, да я направи по-лесно читаема. яВно, че и редакторът не я е прочел, за да я посъкрати, да я направи по-лесни читаема. Бадява са му платили ту р цире.

На времето, Кемал Ататюрк с въвеждането на забраната да ходят забулени прави следния номер. Задължава със специален закон всички труженички в бардаците задължително да ходат по улиците забулени. На другия ден цяла Турция била разбулена!

Идеята да се крият лицата на жените идва от Вавилон много преди да възникне исляма като религия. Там е имало празници на някаква богиня, които се празнували с няколкодневни оргии. И най-вече богатите жени ходели да се праскат по тия оргии забулени за да не ги познаят. Това забулване много по-късно по изкривен начин е възприето от резняците.

НЕ ВИЖДАМ НИЩО СТИЛНО В ТОАЛЕТА НА ТАЗИ БАБКА. ЗА АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА ДА КАЖЕМ ЧЕ ИМА СТИЛ - ДА, НО ТАЗИ Е КАТО БЕЗФОРМЕН ЧУВАЛ. МЪЖЪТ И СИГУРНО КРЪШКА ПО МЛАДО И СВЕЖО.

Определено ердоганския пингвин е образец на тая нова "мода". Преди тая кадъна да почне да се снима по медиите тук в Германия не почти можеше да се види туркиня-пингвин особено след младите. А сега почнаха масово.

Е, поне на фризьор не им се налага да ходят - накачулват се с тюрбана и толкоз.

Още два-три байпаса като онзи от миналата седмица и Ердоганя ще се отправи към девиците на пророка си. Ще видим тогава дали и забрадките няма да го последват. Аз съм оптимист!

Как може да се изкарват сегашните ограничения "свобода"?? Ататюрк ще се обърне в гроба си. Язък за Турция - тъкмо беше на път да стане напълно модерна държава и отново е хвърлена 150 години назад във времето. Преди 10 години забрадки (с всичките им разновидности) носеха само селянки и по-възрастни от затънтените краища. Съчувствам на модерните, интелигентни турски жени, които сега са принудени да търпят това издевателство...

Няма смисъл да пиша. Исках да изкажа същото като вас.

Много са грозни и дебели, затуй със чувал ги покриват

Дресиран инкубатор за излямистки подчовеци.

Прилича на извънземно от междузвездни войни а не на човек.

Има нещо странно с тия фереджета.Гледам скъпи турски филми за средните векове по време на Османската империя.Много рядко да се види забрадка.Напротив жените там,особено богатите не се различават от европейките по онова време.на мода в Истанбул е било всичко венецианско и западноевропейско.

Това говори за образованието на младите. Но те от история не се интересуват. Забулени в онези времена са ходили само проститутките. Нормалните жени са покривали косите си (на повечето места по света е било така, защото косата се смята за връзка с другия свят и т.н., а чисто практично - просто са си пазили главата от слънце, дъжд, вятър и др.). Не мога да разбера как съвременните млади жени и мъже в мюсюлманските страни с готовност приемат приравняването на всички жени с проститутки, щом приемат покриването за норма! Това е гротеска!

Прабаба ми, българка, едно време ходеше само със забрадки. Като я питах защо, тя ми каза че не иска да пада коса докато готви, а нявън пък слънцето изтощавало косата. Но според мен си беше и свикнала явно от майка си която е живяла по турско време и се чувстваше гола без забрадката.

Глупости на търкалета! - "по онова време.на мода в Истанбул е било всичко венецианско и западноевропейско"??? Гледал си турски филми и това за тебе е гаранция за някаква истина? Ама телевизиите яко промиха мозъците на глупаците.

ТОТАЛНОТО падение на рязаните Дирници!

скрийте я тази м..муна,че не е прилично да пропагандирате в православна държава,унищожена от кръвожадната им религия.Тази ли ще ми е пример за мода бе ей ислямисти.Вие сте купени и промити,та държите това нещо все още на показ.там такива ги утрепват с камъни,саво защото имат телефон.

Не разбирам защо в техните държави ние трябва да се покриваме, като се съобразяваме с техните традиции, а и като идват, пак ние да се съобразяваме и да ги приемаме с техните традиции! Защо все ние да сме прецакани?

Ами просто не трябва да се съобразяваме. Като искат да идват, те трябва да се съобразяват с нашите норми. Ако не им изнася, обратно...

Ататюрк се върти в гроба.Жалко за колосалният му прогрес на времето.Съжалявам тези жени

А само допреди няколко години туркините не се покриваха и бяха модерни жени. Дори протестираха, когато им "върнаха" правото да се покриват. Жалко за тази великолепна страна и за всичко, към което се е стремил Ататюрк. Ердоган съсипва постепенно всичко и скоро арабите ще са като невинни деца в сравнение с фанатизираните турци.

Не ми се чете в новинарски сайт в България какво постижение е СВОБОДАТА ДА СЕ ПОКРИВАШ в Турция. Забележете, че имаме 500- годишна история с покриването и чалмите. Много от нас го приемат за излишна провокация и тревожна тенденция. Уважаеми журналисти, мислете какво ви поръчват да пишете и запазете малко достойнство!

jingiby

Всяка крайност в облеклото е грозна и отблъскваща. Както тази, на разните му там холивудски "звезди", излизащи на официални церемонии без гащи и по цици, така и тази, на тия ненормални, облечени в средновековен стил кадъни, омотани като египетски мумии от главата до петите...

Едно нормално мнение.

След тази антихристиянска публикация, ще уточня, че османците 500 години са ни убеждавали в "красотата" на исляма, фереджетата и чалмите. Жалко е, когато и българи започнат да правят това!!!

63 на 100 се покривали и после ще твърдите, че турция била светска държава. И с тия откачените ще се договаряме и добросъседство ще водим. Забивайте уранови пръти по границата от АЕЦ Козлодуй, че да не припари никой от тия откачените.

А как мирише под забрадките - на пот, мас и застояло. Мъжете-музлимани са големи пичове, ходят лежерно облечени, с къси ръкави, бермуди и сандали на бос крак, а жените им мрат от жега. За всичко са виновни мъжете и измислените от тях религии. Затова кютека трябва да започне от тях.

Новото "бригадирка си сваля забрадката" е "си сменя цвета на чаршафите по нея". Но къде отиде толерантността? В Средния Изток няма ли да отворят плажове за нудисти, или да не ги дразним?

ТУРСКИ КИБОРГИ .... КОПИРАЛИ СА ОТ ГЕЙШИТЕ ГРИМА .... ... А ПИНГВИНКИТЕ СА ТИЯ С ЦЯЛОТО ФЕРЕДЖЕ :))

КАК ВИ ХРУМНА ДА ПОБЛИКУВАТЕ ТАКАВА СТАТИЯ В БЪЛГАРСКИ НОВИНАРСКИ САЙТ!

Това е защото 500 години сме се опъвали да носим чалми и фереджета.

забрадките и наподобяващите нинджа тоалети на мюсулманките са били препоръчани от Пророка, за да се затрудняват развратените мъже при избора си на жертвите за изнасилване. Толкова столетия по-късно ислямът продължава да покрива жените като за обир на банка, вместо да научи мъжете на морал и уважение към другия пол.

Днес гледах страхотно интервю със Самина Али на тема начин на обличане при мюсулманките според Корана. И отново бе подчертано, че в книгата никъде не е написано, че жените трябва да се забулват, а да се обличат според позицията в обществото и предпочитанията си.

Значи на неандерталският поминък на резаните бургии вече му викаме "мода"? И как само се лее една такава толерастия и поливане с ибрик. Прозорец на Овертон. Браво дирник, браво, страхотен анадолски, средновековен пиар. Добре са ви платили предполагам? Само да не споменаваме колко нелепо изглеждаше това дребно същество в скафандър, до другите президентши на последната среща. Европа, европейска нация? Е Европа са ги пуснали византийците и после гърците са ни попречили да ги изритаме от тук. Докато в Европа живеят европейци, тия там нямат място. Хайде сега трийте бързо, преди някой да е прочел, че изгоре хонорара, ама 30-те сребърника, нали знаете...

българя веднага да контрира със стореното....предложението да се изкарат българските носиии и да се носят .....ти да видиш тогава а ....ааааааа !!!

И на това религиозно облекло, целта е " да събира погледите"??? както пише в статията, цитирайки някого.

Е кво,на Еминето освен, че добре бинтована,косата сплескана и изпотена,чак не може да диша от увиване около врата,останалото си е актуална западна мода !

Голяма мода, страшна работа...

Хм...като оставим "чаршафа" настрана, разглеждайки фотосите едно нещо ми направи впечатление: Ердоган и жена му носят халките си на дясната ръка? А си мислех че турците и в арабският свят е прието да ги носят на лявата? Някой може ли да каже нещо повече по върпоса?