Получаваме ли достатъчно количество витамин Д с диетата си? Нужно е да се замислим, тъй като това хранително вещество е важно за растежа на здрави клетки, както и за поддържането на имунната система. Витамин Д от apteka.framar.bg също така помага за предотвратяване на рахит при децата и остеопороза при по-възрастните хора. Тези и редица други предимства на хранителното вещество обясняват защо е толкова важно всеки човек да си набавя достатъчно количество от него.
Храни, богати на витамин Д
Както при повечето хранителни вещества, най-добре е да си набавяме витамин Д по естествени начини - чрез безопасно излагане на слънце и, когато е възможно, чрез храната. Малко храни обаче съдържат естествено витамин Д, така че е важно да се уверим, че повечето от тях са включени в диетата ни. Сред хранителните източници на витамин Д се нареждат мазната риба, яйчните жълтъци и гъбите. Някои храни, като мляко, зърнени храни и портокалов сок, също често са обогатени с важното хранително вещество.
- Гъби
Въпреки че гъбите не са най-богатият хранителен източник на витамин Д, изследователите установяват, че добавянето на една порция към диетата може да увеличи със 100% приема на хранителното вещество. Освен това консумацията на гъби осигурява редица други микронутриенти, включително фибри, мед, фосфор, калий, селен, цинк, рибофлавин, ниацин, холин, желязо, тиамин, фолат и витамин Б6.
Има много видове гъби, които могат да бъдат включени в различни ястия - от салати и омлети до основни ястия с месо.
- Сьомга
Сьомгата е от малкото риби, които са изключително богати на слънчевия витамин. Според редица проучвания 100 грама варена сьомга съдържа около 570 IU витамин, а същото количество консервирана сьомга - 465 IU. Освен витамин Д, мазната риба е добър източник на здравословни протеини и омега-3 мастни киселини (ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина), които са изключително важни за поддържането на имунната, белодробната, ендокринната и сърдечносъдовата системи.
- Риба меч
Риба меч е друг добър източник на витамин Д, като 100 грама осигуряват 566 IU, което почти покрива препоръчителния дневен прием на хранителното вещество. Въпреки богатия ѝ хранителен състав, този вид риба трябва да се избягва от деца и бременни жени, тъй като може да съдържа високи нива на живак. Поради тази причина се препоръчва риба меч да се консумира най-много един път седмично.
- Риба тон
100 грама консервирана риба тон във вода съдържат 68 IU витамин Д. Това прави достъпната морска храна чудесен избор за приготвяне на лесен и питателен обяд, като например класически сандвич с риба тон или салата. Важно е обаче хората, които желаят да увеличат приема на хранителното вещество чрез храната, да се придържат към видовете риба тон, които съдържат най-ниски нива на живак.
- Цели яйца
Въпреки че яйчните жълтъци се свързват с повишаването на нивата на "лошия" холестерол, изключването им от диетата може да доведе до недостиг на минерали, като цинк и селен, които играят важна роля в подсилването на имунната система. Освен това жълтъците са добър източник на витамин Д, както и на хранителни мазнини, от които човешкото тяло се нуждае, за да абсорбира важното хранително вещество.
- Обогатено мляко
Освен че е отличен източник на калций, обогатеното пълномаслено мляко съдържа и добро количество витамин Д (230 милилитра съдържат 95,6 IU). Важно е обаче винаги да се проверява етикета за спецификациите на продукта. Млеката на растителна основа, като соево и бадемово, могат да осигурят подобни количества витамин Д.
Как да си набавим повече витамин Д с храната?
За да си набавим по-голямо количество витамин Д с храната, трябва да се стремим да консумираме една до две порции от изброените по-горе хранителни продукти седмично. Също така е препоръчително да комбинираме различни храни, богати на витамин Д (гъби, млечни продукти и мазна риба), за да получим широк набор от важни микронутриенти.
За хората, които не консумират риба, може да се окаже малко по-трудно да си набавят достатъчно витамин Д само от хранителни източници. Въпреки това има налични опции както за вегетарианци, така и за вегани. Освен в мазната риба, витамин Д се съдържа и в продукти като яйца и гъби, както и в обогатени храни.
- Как да увеличим усвояването на витамин Д?
Тъй като витамин Д е мастноразтворим витамин, в идеалния случай трябва да се приема с мазнини, за да се усвоява максимално. Поради това хранителните източници на важното вещество е добре да се комбинират с продукти, богати на мазнини, като гхи, кокосово масло, ядки, семена или риба.
НАЙ
Сашо Кадиев и Ивелина Чоева са в трескава подготовка за сватбата си
Бебета и UV лъчи – възможна комбинация дори във водата
Осиновените деца на Никол Кидман не уважиха триумфа й в киното
Ще разкрие ли бившето гадже на Тейлър Суифт истинското й лице?
Арестуваха Жерар Депардийо за сексуално посегателство
Сашо Кадиев и Ивелина Чоева са в трескава подготовка за сватбата си
Арестуваха Жерар Депардийо за сексуално посегателство
Освободиха Жерар Депардийо от ареста без обвинения за сексуален тормоз (снимки)
Ще разкрие ли бившето гадже на Тейлър Суифт истинското й лице?
Хари ще отбележи 10-ата годишнина на игрите "Инвиктус" в Лондон