В края на април и началото на май започва "сезонът" на кърлежите. Тези кръвосмучещи паразити обичат топлото и влажно време и се крият в буйната растителност. Когато условията станат благоприятни, те изпълзяват нагоре по стъблото на тревата, по храсти и дори дървета.

Заради рязкото затопляне на климата, кърлежите започват "нашествието си" все по-рано през всяка изминала година. Ветеринари вече отчитат ръст на заболяванията на домашни любимци, пренасяни от кърлежи. Паразитите могат да се впият на всяко място от тялото на кучето, но предпочитани са главата, врата или между пръстите на лапите. Затова след всяка разходка стопаните трябва да преглеждат внимателно козината на кучетата си. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Какво трябва да знаем

Кърлежите са малки безкрили паразити от семейство паякообразни. Те паразитират върху много групи гръбначни животни - земноводни, влечуги, птици и бозайници. Всички кърлежи имат по осем пипала или крака, а ларвите и нимфите им са с по шест. Чрез сетивните си органи те усещат жертвата по отделените топлина и мирис. За да се превърнат във възрастни твърди кърлежи тези паякообразни акари преминават през четири фази на развитие - яйце, ларва, нимфа и кърлеж. Това ги прави не само преносители, но и резервоари на инфекциите. Освен това в тялото на гладните кърлежи причинителите на заболявания преживяват продължително време.

В България се срещат 40 вида кърлежи, а в света тези паразити са над 850. 

Кърлежите се закрепват за жертвата си с помощта на хоботчето, което се намира в горната част на тялото. То служи за пробиване на кожата и смучене на кръв. За една до три седмици, оплодената женска снася до 4000 яйца. Те се отделят от женските кърлежи след наяждане и падат от приемника.

Кърлежите пренасят изключително опасни болести, както за домашните любимци, така и за стопаните им. Ухапаното от кърлеж куче може да развие анаплазмоза, ерлихиоза, Лаймска болест, дирофилариоза и лайшманиоза, а хората са застрашени от марсилска треска, лаймска болест, кърлежов енцефалит, ку треска, Кримска-конго хеморагична треска и др. 

Как да предпазим домашния любимец от кърлежите

Първото и задължително нещо, което стопаните трябва да направят е да обезпаразитяват редовно домашните си любимци. Прилагането на препарат за външни паразити трябва да започне още в началото на годината и да не бъде прекратявано до октомври в зависимост от температурите. Добре е да се използват надеждни препарати, които да предпазят домашния любимец ефективно.

Можете да изберете между три вида препарати - таблетки, противопаразитна каишка или пипети.

Таблетките се дават през устата, като инсектицидът навлиза в кръвообращението и убива кърлежите. За да бъдат изложени на въздействието на активната субстанция, паразитите трябва да се захванат върху гостоприемника и да започнат да се хранят.

Противопаразитната каишка Foresto е иновативна каишка срещу кърлежи, за която е разработена специална нова комбинация от материали, които позволяват постепенното освобождаване на активните съставки, осигурявайки защита за период до 8 месеца. Най-добре е каишката да бъде ползвана превантивно, защото тя има репелентен ефект срещу кърлежите, преди те да успеят да ухапят и впоследствие умират. Така Foresto предпазва от пренасяне на патогени, причиняващи заболявания в кръвния поток на домашните любимци.

Пипетата Аdvantix пък може да се използва и при кученца над 7-седмична възраст. Препаратът убива кърлежите и предпазва от нова инвазия до 4 седмици след третиране, но няма репелентен ефект. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos