1. Тиксо
Ако войска от мравки марширува в посока на буркана с конфитюр или купата с курабии, предпазете вкусотиите с малко тиксо. Обградете купата или съда с хартиено тиксо, поставено с лепкавата страна нагоре или използвайте двойнозалепващ продукт, който можете да захванете за повърхността на масата или кухненския шкаф.

2. Борна киселина
Ако трябва да изгоните от дома си мравки или хлебарки, използвайте обикновени пипетки, за да поставите малко борна киселина покрай пукнатините и отворите, откъдето влизат насекомите. С пипетки можете да достигнете до труднодостъпни зони и да поставите пудрата. Трябва да знаете, че борната киселина е токсична и не трябва да се поглъща от домашно животни или малки деца.

3. Тебешир
С тебешир очертайте ивици покрай входовете, през които минават насекомите в дома ви. Мравките ще отбягват тебешира заради калциевия карбонат, който е образуван от черупките на морски животни, казват от comfort.bg. Можете да използвате тебеширена пуда в градината, за да отблъснете насекоми и охлюви от растенията.

4. Брашно
Поставете ивици от брашно покрай задните ръбове на кухненските шкафове и входовете на насекомите. То ще отблъсне мравките и те няма да влязат в шкафовете или в стаята.

5. Саксии
За да унищожите мравуняците на огромните мравки в градината, използвайте керамична саксия. Обърнете я и я поставете върху мравуняка, а през отвора налейте вряща вода.

6. Лимони
Не е необходимо да използвате отровни инсектициди, за да се отървете от мравките в кухнята. Използвайте малко лимонов сок, за да обработите зоните, откъдето влизат те – врати и прозорци. Поставете покрай входната врата стърготини от лимонова кора. Капнете малко сок от лимон в пукнатините в стените, откъдето могат да минат насекомите. Цитрусите са много практични срещу хлебарки и бълхи – смесете сока от четири лимона с два литра вода и измийте с тази течност подовете, тъй като те мразят миризмата на лимони.

7. Портокали
Отървете се от мравки в градината, на верандата и терасата като използвате пюре от портокалови кори в малко топла вода. Поставете пюрето на входа на мравуняците.

8. Пипер
Мравките харесват захар, така че им дайте пипер. Лютивите чушки и пипера не са особено харесвани от малките насекоми, затова ги използвайте покрай зоните, където се движат. Можете да използвате пипер направо в отвора на мравуняка, за да накарате мравките да се махнат от дома си.

9. Контейнери
За да не се налага да гоните мравките от масата в двора или градината по време на обяд на открито, използвайте контейнери за храна. Поставете краката на масата в контейнер и го напълнете с вода. Така мравките няма да могат да се изкачат по краката върху масата и да нападат храната за обяда.

10. Сол
Използвайте сол, за да обработите зоните, през които минават мравките. Те няма да искат да преминават поставената бариера и ще се върнат назад.

11. Подправки
Захарта, пиперът и брашното могат да се окажат недостатъчна защита от мравките, тъй като те са храна за тях. Можете да защитите продуктите в кухненския шкаф, тези и други, като поставите в съдовете за съхранение дафинов лист или го залепете за капачката. Можете да използвате подправката и в чекмеджетата, като комбинирате дафинов лист, салвия, пръчки канела и карамфилчета подправка, чийто аромат мравките не могат да понасят.

12. Пудра талк
Нетоксичен ефективен репелент е пудрата талк, която можете да поставите покрай входовете на насекомите, около вратите и прозорците. Ефективни са и крем тартар, боракс, сяра на прах, както и мента, засадена около къщата.

13. Оцет
Смесете равни части вода и оцет в бутилка спрей и напръскайте по мравуняците и зоните с насекоми. Мравките мразят мириса на оцета и ще избягат надалеч. Можете да използвате течността и по време на пикник или на обяд на открито в градината. Можете да използвате и неразреден оцет.