Неофициална вечеря

Прилагането на различните правила зависи преди всичко от повода и менюто, което ще се сервира. При неформални обеди и вечери се поставя обикновено една голяма подложна чиния, в нея се слага салфетката, а отстрани се нареждат приборите. Вилиците се поставят отляво по реда на използването им, ножовете - отдясно с острието към чинията. Ако се сервира супа, лъжицата се поставя отдясно до ножовете. Над тях стоят чашите - за вода и за вино. В неофициална обстановка, вместо покривка, може да се сложат индивидуални платнени подложки или тесни дълги покривки - тишлауфи.

Формален обяд

При формалното сервиране покривката от памук или лен е задължителна, както и индивидуалните платнени салфетки от същата материя и в тон с покривката, съветват от kenguru.bg. Освен вече изброените прибори, които по брой съответстват на броя на ястията, се поставят и приборите за десерта - над чинията. Ако към менюто се сервират няколко вина, се поставят чаши, съобразени със сорта и стила им, но не повече от четири броя. Обикновено вляво се поставя и чинийка за хляб с нож за масло. Ако в менюто присъства ястие, изискващо използването на специфични прибори, те се поднасят заедно с него. Например за охлювите - щипка и двузъба вилица, за рибата - широк плосък нож, с който могат да се вадят костите.

Иновации

С навлизането на различни национални кухни, заедно с новите вкусове на масата се появяват и нови прибори и правила за хранене. Далекоизточните ястия се ядат с клечки, които се подпират на специални красиво изработени поставки и се подреждат успоредно на масата пред ястията. Храната по-често се сервира в купички и съдове, които се подреждат на индивидуални подноси. В близкоизточните страни на места все още се спазва обичаят да се яде само с дясната ръка, в Индия и някои индийски ресторанти по света храната се сервира върху бананови листа, вместо в чинии. А запалените планинари са измислили прибор, съчетаващ в едно нож, вилица и лъжица и се наслаждават на трапези с просторни изгледи.