В миналото хората са били принудени да спазват много строги правила по отношение на етикета. В съвременното общество границите отдавна са твърде размити и нещата са променени. Но и днес има изисквания за поведението на една истинска дама, които повечето жени се стараят да следват.

Ето и девет от тях:

Не се излягайте в стола си

Когато една дама седи на маса, то тя е добре да бъде в средата на стола. Прави добро впечатление, когато оставите малко място между облегалката и гърба си. Това е така наречената поза на херцогинята. Една истинска дама може да бъде забелязана само по начина, по който седи на стола. Ако се излягате в него, забравете за доброто впечатление, но и за правия гръб също.

Не се плашете от работа

Една истинска дама никога не се плаши от физически труд. Дори и херцогините в кралските семейства постоянно поемат различни инициативи, в които работят в градини, помагат в болници и т.н. Съвременната жена е постоянно заета в градината, когато сезонът го позволява, разбира се.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Внимавайте с грима

Няма да видите съвременна дама с претенции да бъде такава, която носи тъмни сенки на очите и яркочервено червило. При грима винаги избирайте върху коя част от лицето си да поставите акцент - очите или устните.

Уважавайте себе си и своето време

Ако ви дойдат неочаквани гости, спокойно можете да ги посрещнете по халат и ролки на главата. Дори може да използвате този трик на една британска дама. Когато неканени гости се появявали на прага ѝ, тя винаги си слагала обувки, шапка и чадър. Когато отворела вратата, ако човекът, който идвал да я посети, ѝ бил приятен, тя казвала "Каква приятна изненада! За щастие тъкмо се прибрах вкъщи." Когато обаче посетителят не бил желан гост, тя казвала "О, колко жалко! Току-що излизам."

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не оставяйте телефона си на масата

Съвременната дама не бива да оставя смартфона си на масата, когато е в заведение или на друго публично място. Информацията, която се съдържа там, е лична и е добре да остане такава, а не да се показва пред непознати.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Правилна кореспонденция

Съвременният живот ни предоставя и нови правила в общуването чрез мобилните устройства и социални мрежи. Най-важното правило тук е дамата да не отговаря на съобщението, което е получила на мига. Първо, за да не си помисли човекът отсреща, че тя постоянно е залепена за телефона си и няма други задължения. Освен това е ясно, че, когато се касае за нещо спешно, човекът ще ти се обади по телефона, вместо да ти пише. Но също така дамата не забавя отговора си с повече от 20 минути, тъй като това е нелюбезно и невъзпитано.

Не поставяйте ръце на кръста си

Това определено не е поза, която една дама би избрала. Когато сме в ситуация, в която просто няма къде да си държим ръцете, е по-добре да ги държим една в друга ред тялото си, сещате се - като кралските особи по портретите, които сме виждали.

Използвайте думите правилно и умерено

Макар да си мислим, че една дама трябва да използва думи като "Благодаря" и "Моля" постоянно, това не е така. Истинската дама се изразява кратко и ясно, без да изпада в словоизлияния и да благодари многократно. Иначе тези важни думи просто губят истинското си значение.

Не се обръщайте, ако не ви извикат по име

Една добре възпитана жена няма да се обърне, ако някой на улицата ѝ подсвирне или и викне нещо от рода на "Хей, ти!" Ако непознат иска да ви каже нещо, не бива да подхожда по този вулгарен и неприличен начин, а да започне с думи като "Извинете, може ли..."