За първи път изследователи от Института "Макс Планк" по емпирична естетика изследваха какво кара хората да харесват романтичните филми, съобщи МедикълЕкспрес.

Обикновено критиката ги отхвърля като сантиментални и без интелектуален принос. Но популярността им сред публиката, която ги търси тъкмо, защото я карат да се чувства добре, е голяма.

В първото по рода си изследване на филмов жанр са участвали около 450 души от Германия, Австрия, Белгия и Швейцария. Те посочили романтичните комедии като филми с изключително висок потенциал за подобряване на емоционалното състояние. Сред типични в това отношение те посочили "Наистина любов", "Хубава жена", "Амели" и френската комедия "Недосегаемите". Резултатите дават насоки за съдържанието и формалните характеристики на филмите, за които публиката казва, че се чувства особено добре, докато ги гледа.

"В допълнение на елементи като хумор и класически хепиенд, романтичните филми, които ни карат да се чувстваме добре, имат и някои повтарящи се сюжетни нишки и образи", обяснява ръководителят на изследването Кейван Сархош. "Често в тях са представени аудтсайдери, които търсят истинската любов, които трябва да се доказват и да се борят срещу трудности и които в крайна сметка намират мястото си в общността".

Друга характеристика са драматичните моменти, които обикновено имат силно емоционално въздействие върху зрителите. В същото време сюжетът често се развива сред приказен декор, който е типичен за жанра и допринася много за очаквана светлина, която носят филмите. Смесицата от всички тези елементи може да се смята за ключова за филмите, които ни карат да се чувстваме добре.

Резултатите от изследване са публикувани в сп. "Проджекшънс".