Хиляди хора в Хонконг изразиха готовност да осиновят нежелани хамстери, след като властите издадоха заповед за масово унищожаване на животните заради опасения от Covid-19, съобщава БТА.

Появиха се притеснения, че разпоредбата може да накара притеснени собственици на декоративните гризачи да ги изоставят.

Управата в Хонконг нареди вчера да бъдат унищожени около две хиляди хамстера от всички зоомагазини. Заповедта беше издадена, след като стана ясно, че служителка се е заразила с новия коронавирус, а в магазина 11 от гризачите са дали положителни проби.

Учените по света, както здравните и ветеринарни власти в Хонконг обявиха, че няма доказателства, че животните имат роля в разпространението на инфекцията. Но като превантивна мярка беше решено "хуманно" да бъдат унищожени хамстерите в магазините, забранен е и внос от чужбина.

Снимка: iStock/Getty Images

Здравни работници в предпазни облекла обикаляха магазините в Хонконг с червени найлонови торби. Около 150 от клиентите са поставени под карантина. Местни медии съобщиха, че собственици на хамстери са били забелязани да предават домашните си любимци на ветеринарните служби.

В социалните мрежи бързо бяха направени групи за хора, които искат да вземат нежеланите декоративни гризачи. Организации за защита на животните осъдиха разпоредбата на властите в Хонконг. На сайта "Change.org" е публикувана петиция, която събра повече от 23 хиляди подписа за по-малко от ден.