Уточняването на несъгласията между партньорите може и да е полезно за душевното здраве, но физическото страда. 20-годишно изследване на брачния живот показва, че двойките, които не се карат, живеят по-дълго, отколкото тези, които постоянно се сърдят един на друг.

Проучването показва още, че основната причина за спорове между съпрузите са финансите.

Специалистите проследили браковете на 1700 двойки, които са заедно от минимум 20 години и анализирали тяхното физическо здраве и качеството на живот.

Резултатите показват, че колкото повече съпрузите се карат, толкова по-вероятно е да нарушат своето здравословно състояние. Това е изследване, което доказва, че дългият и щастлив семеен живот наистина е ключ към дълголетие.

Освен това щастливите двойки са по-склонни да се грижат един за друг и да се хранят по-здравословно, тъй като по-често готвят заедно. Почти половината от недоволните съпрузи, които имат проблеми в брака хапват на крак нещо след работа, защото не очакват да се приберат и да се насладят на вкусно приготвена храна от любящата съпруга.

Стресът от своя страна вреди на съня, а напрежението с партньора увеличава склонността към пушене и пиене на алкохол. А когато всичко в отношенията е наред, двойките често прекарват свободното си време в любим спорт или разходка в планината, които укрепват здравето.