Моногамията е относително рядко срещана сред бозайниците, но това изследване разкри, че да имаш един-единствен партньор може да е много важно. Оказа се, че верността е "рецептата" за създаване на голямо семейство. Учените установили, че когато натрапник заеме мястото на единия партньор в двойката, се раждат по-малко деца в сравнение с двойките, при които не са настъпили подобни промени. По-малката раждаемост вероятно се дължи на това, че на новосформираните двойки е нужно време, за да се опознаят.

Ръководителят на изследването Едуардо Фернандес-Дуке от Университета на Пенсилвания заяви, че моногамните връзки са имали важна роля в човешката еволюция. Моногамията е от значение и при приматите, защото привързалият се към женска мъжкар е сигурен, че е баща на потомството и се грижи за него, поясни ученият.

Неговият екип наблюдавал поведението на двойки нощни маймуни и нивото им на раждаемост за 16-годишен период. Изследването обхванало 18 групи нощни маймуни. В тези групи имало общо 154 екземпляра. Моногамните групи били съставени от мъжкар, женска и потомството им, като малките напускали групата, когато навършат 3-4 години. През 2008 г. натрапник нападнал мъжкар в двойка и заел мястото му като партньор, който се грижи за потомството.

Заемането на мястото на единия партньор в двойката от натрапници от двата пола всъщност се оказало често срещана практика. Тези "замени" обикновено са съпътствани от драматични боеве, някои от които са с фатален край за прогонените. Нощните маймуни с един-единствен партньор обаче имат с 25 на сто повече деца за десетилетие в сравнение с онези, които имат двама или трима партньори. Резултатите от изследването са публикувани в "PLOS One".