Екипът на Дилън Селтърман от университета в Мериленд провел изследване с 61 участници на възраст между 17 и 42 години, като ги помолил да си водят подробни записки за сънищата им и за отношенията им с половинката през последните 2 седмици.

От анализа на данните станало видно, че сънища, изпълнени с ревност и скандали, предизвиквали на следващия ден конфликт между двойките, а кошмарите за изневери водели до понижена любовна активност и близост.

Според Дилън Селтърман много хора не обръщат достатъчно внимание на сънищата си и на влиянието, което те могат да имат върху психологичното им състояние. Когато участниците в проучването имали приятни еротични сънища, на другия ден по правило любовната активност на двойките била много по-висока.

"Сексът в съня ни може да бъде добър и лош, досущ както е и в реалния живот. Сънищата имат свойството да предопределят нещата в психологическо отношение, нещо, което често подценяваме. Поведението на индивида се променя във функция на това, което е сънувал предишната нощ", твърди ученът, цитиран от БТА.