Според екипа на проф. Бернд Вебер от университета в Бон, мъжкият хормон, който досега беше асоцииран единствено с оформянето на силни мускули и със стимулирането на агресията, трябва да бъде преоценен. Изследванията на германските учени са доказали, че прилагането на гел с високо съдържание на тестостерон върху доброволци, ги кара да лъжат и да мамят по-малко.

В експеримента са участвали 46 представители на силния пол. Оформена била и контролна група от 46 мъже, на която бил прилаган гел-плацебо. По време на опитите доброволците били карани да играят на проста игра на зарове в изолирано помещение. Колкото по-високи резултати вкарвали в компютъра, толкова повече пари получавали за награда. Участниците в експеримента имали възможност и да лъжат за постигнатото, което екипът лесно можел да констатира.

От опитите станало видно, че мъжете с увеличени нива тестостерон били по-малко склонни към измами, пишат от БТА. Според учените това може би се обяснява с факта, че мъжкият хормон повишава чувството за гордост на представителите на силния пол и техния стремеж да се представят в положителна светлина.