За целите му специалисти от университета "Дюк" в Северна Каролина са анализирали данните за 2000 млади жени на възраст между 15 и 24 години.

Изследователите са установили, че през последните две години 31 процента от тях са използвали прекъснат полов акт (коитус интеруптус) за предпазване от забременяване. Сред тези участнички 21 процента са съобщили за нежелана бременност в сравнение с едва 13 процента сред жените, които са разчитали на други контрацептиви срещу непланирано зачеване.

"Установихме, че прекъснатият полов акт се използва много по-често, отколкото се смяташе, когато двойките не планират бременност. Той обаче не е достатъчно ефикасен за целта", обясняват изследователите.

Най-съществената причина за неговата ненадеждност е възможността за оплождане на яйцеклетката от единични бройки сперматозоиди, които често се срещат в смазката на половия член (според някои данни това е секрет, състоящ се от най-подвижните и жизнеспособни сперматозоиди, което прави възможността за забременяване доста висока).

Най-резултатните средства за предпазване от нежелана бременност са вътрематочните контрацептиви и подкожните импланти. По-малко от една на сто жени, използващи тези методи, забременява всяка година.