Учени изследвали нивото на хормона на стреса кортизол у тийнейджъри и установили, че онези от тях, които са с високи нива на въпросния хормон и слаби симптоми на депресия, е 14 пъти по-вероятно да страдат от клинична депресия по-късно през живота си в сравнение с тийнейджърите, които имат ниски или нормални нива на кортизола в организма си.

Тестът обхванал тийнейджъри и тийнейджърки, но се оказало, че е по-ефикасен за момчетата, отколкото за момичетата. Експерти поясниха, че кортизолът може да повляе различно на момчета и момичета.

За момичетата сходно повишено ниво на кортизола е свързано с 4 пъти по-голяма вероятност да страдат от клинична депресия.

Става въпрос за нов начин на проучване на психични заболявания, заяви един от ръководителите на изследването Джо Хърбърт от Кембриджкия университет. Той сравнил новия тест с предишни за различни здравословни проблеми, като например сърдечни болести. При тези тестове се вземат под внимание нивото на холестерола и високото кръвно налягане, за да се определи здравният риск за пациента.

Хърбърт и колегите му изследвали нивото на кортизола у над 1800 тийнейджъри посредством тестове на слюнката им. Изследването е финансирано от "Уелкъм Тръст Сенгър".

Всички хормони, включително половите, влияят върху мозъчните функции и поведението, отбеляза д-р Кармине Парианте от Лондонския кралски колеж, който не е участвал в изследването. Резултатите от него са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.