Доколкото ни е известно, за пръв път експеримент разкрива нещо, което отдавна се подозираше - лъжата, изречена от възрастен, влияе върху честността на детето, заяви Лесли Карвър от катедрата за социални науки в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Изследването обхванало 186 деца на възраст между 3 и 7 години. Около половината от тях били излъгани от изследовател, който им казал, че в съседното помещение има много лакомства, но веднага след това признал, че това е малка хитрина, която цели да ги накара да отидат там, за да се включат в игра. Останалите деца били поканени да играят, без да се споменава за лакомства.

Играта изисквала децата да идентифицират интерактивни персонажи по "звуците" им, без да ги виждат. Персонажите лесно можело да се свържат с някои фрази, например Елмо от шоуто "Улица Сезам" с "Погъделичкай ме" и Бисквитеното чудовище с "Обичам бисквити".

Една мелодия обаче била трудна за разгадаване - композицията за пиано "Für Elise" от Бетовен. Когато децата чули част от класическото музикално произведение, изследователят изненадващо напуснал помещението, за да се обади по телефона. Децата останали сами в стаята за 90 секунди и се опитали да надзърнат, за да разберат кой е мистериозният персонаж, макар че им било казано да не го правят.

60 % от децата, които не били лъгани, се изкушили да хвърлят поглед към мистериозния персонаж . 40 % от "измамниците" си признали. Сред децата, които били лъгани, процентното съотношение е по-голямо - близо 80 % хвърлили поглед и около 90 % от тях излъгали, че не са го правили.

Каква е причината?

Според Карвър и колегите й причината е в това, че децата имитират поведението на възрастния или могат да преценят какво значение има почтеността за него. Децата не изпитват нужда да кажат истината на човек, който според тях е лъжец, отбелязаха учените.