България се слави като една от страните с най-дълго майчинство. И все пак, колкото и да е дълго, знаем, че обикновено се налага най-късно след като детето навърши 2 години, да се върнем на работа. Тук вече се молим да сме спечелили общинската лотария на детските заведения и детето да е класирано на ясла. Или поне да има някоя пенсионирана баба, която да се грижи за него. Защото другите варианти са толкова неразумно скъпи, че човек спокойно може да се разплаче. A майчиното сърце така или иначе се къса само при мисълта, че трябва да се раздели с детето.

И все пак дългото стоене у дома и ежедневието ни, изпълнено с памперси и пюрета, неумолимо ни отдалечават от работната ни среда. Така, когато дойде време да се върнем на работа и да се разделим за първи път с малкото човече, често се чудим как най-безболезнено и лесно и за двама ни да стане това.

Поне от документална гледна точка сме улеснени. В общи линии, след като изтече майчинството, не се подават никакви документи във фирмата, където работим. Просто се връщаме в офиса в конкретния ден. Не забравяйте обаче, че имате право да поискате полагащия ви се платен годишен отпуск за времето, когато сте били по майчинство. И тук лесното свършва.

Снимка: Shutterstock

Ако детето тръгва на ясла или градина, трябва да подготвим неговите документи. Пълния списък можете да видите във видеото.

Снимка: Shutterstock

Всяка майка минава през един доста труден етап на адаптация към раздялата с детето си за първи път. Признавам, лично на мен ми беше ужасно трудно да виждам децата по-малко от обикновено и го преболедувах. Прибирах се късно от работа и докато видя големите и нахраня малкото, вече трябваше да ги слагам да спят - мъка и трагедия! Тук обаче голяма заслуга има съпругът ми, Илиян, който откри много проста и ефективна формула за емоционалния ми крах.

Накара ме да направя списък с няколко прости въпроса, който да поглеждам, когато мисля просто да напусна и да си взема децата вкъщи. А именно:

*Какво ми дава работата?

*С какво съм аз съм полезна?

*Защо го правя?

Определено тази формула сработи и аз започнах да виждам връщането си на работа като възможност, а не като коварен план на Вселената да ми прецака живота.

А сега нека се фокусираме върху малкото съкровище и как тази промяна се отразява на него.

Снимка: Shutterstock

Добре е предварително да изградите сутрешна рутина, с която детето да е свикнало и да не се шокира от различната организация в детското заведение. Пуснете го на ясла, докато все още сте в отпуск и направете промяната плавно - в началото само за няколко часа. Ден по-късно го оставете и за обяд. След това го вземете след следобедния сън и така накрая можете да го оставяте за цял ден. Друг вариант е да планирате първия си работен ден в средата на седмицата - сряда или четвъртък. Така ще сте на разположение в първите дни, когато бебето е на ясла и можете да забележите къде са "пробойните". Освен това ще работите само два-три дни преди уикенда и по този начин детето по-лесно ще свикне с липсата ви. Адаптацията на Илиана и Вики мина изключително лесно по този начин. Така аз започнах работа спокойна, че децата ми се чувстват добре и вече бях наясно как протича деня в яслата и как да го нагодя към работния си график.

Снимка: Павлин Даскалов

От видеото можете да разберете и какви конкретни стъпки да приложите, за да осигурите приятен престой за вашето дете в първия му ден далеч от мама. Няма да издавам много, но ще загатна, че в историята е намесен и един много полезен миксер.

Гледайте на връщането в офиса като на една нова възможност за развитие, а ежедневието ви на Супермайка няма да избяга, защото вие винаги ще сте такава за детето си!