Още със забременяването ни се налага да вземем едно изключително важно решение, а именно - да изберем лекар, на когото да поверим бременността и раждането. И въпреки че това е изключително субективно решение и за едни даден гинеколог е добър, а за други не, има няколко признака, по които можем да разпознаем "нашия" лекар. 

Лекарите тук и там 

В това отношение в България сме привилегировани и то много. Трябваше да видите лицето ми, когато месеци след преместването ми във Франция забременях и отидох на лекар. Първо, там не те считат за бременна до 12-а гестационна семица, докато у нас можеш да започнеш проследяване на бременността при лекар в доста по-ранен етап. Във Франция трябва да чакаш поне до 10-а седмица, за да си запишеш час. Втората разлика, с която се сблъсках, беше, че много харесвах моя гинеколог, а той ми обясни, че няма никакъв вариант да родя под негово наблюдение. Всъщност, няма никакъв вариант да си избера лекар, който да ме изражда. Защото лекар на раждането няма или ако цитирам точно думите му :

"Ако видиш лекар на раждането, не се радвай. Значи нещо не е наред".

Да не споменавам, че както си раждах в родилна зала, смяната на акушерката свърши, тя свали ръкавиците, излезе и се смени с колегата си. И тъй като раждах 29 часа, можете и сами да се сетите колко акушери се смениха.

Снимка: личен архив

Това са едни от причините да избера да родя второто си дете Виктория в България. Тук вече имах право да избера лекар (разбира се, срещу заплащане) и тъй като имах проблемна бременност и детето се очакваше недоносено, реших да не се оставям на случайността.

Първото решение, което трябваше да взема, бе в коя болница да родя. Детето беше с аномалия на пъпната връв, която често се съпътства от аномалии на бъбреци и сърце. Слава Богу, извадихме огромен късмет и при нас няма никакви сериозни проблеми. Въпреки това детето се очакваше недоносено и с ниско тегло. Предполагаше се, че ще трябва да лежи в Неонатология. И тъй като не исках да се разделям с нея, избирах между двете болници, които имат най-добри неонатологични отделения. Защото, ако се беше родило в подобно състояние в друга болница, щеше да бъде отделено от мен и транспортирано в една от двете болници. От друга страна аз развих тромбоцитопения по време на бременност и беше вероятно да ми трябва кръвопреливане. Тоест, беше хубаво да е многопрофилна болница и да има хематолог. Така моят избор беше ясен. Ако все пак нямаше подобни обстоятелства, бих избрала болничното заведение по следните критерии:

Частна или държавна болница

Истината е, че за мен е без значение. Важни са специалистите, които работят там (гинеколози, акушери, неонатолози). Все пак има бъдещи майки, които предпочитат да родят по-комфортно и в по-луксозни условия. В този случай добър избор би била частна болница. Ако пък за вас няма значение лукса в този момент и смятате, че парите, дадени за частна клиника са неоправдани, отличен избор са и държавните болници, в които има не по-лоши специалисти, уверявам ви.

Местоположение

В по-големите градове няма подобен казус, но в малките населени места е изключително важно къде се намира болницата. Възможно е това да е в покрайнините, а понякога и извън града или селото. Раждането би могло да започне спонтанно и колкото по-близо е болницата, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

Допуска ли се бащата по време на раждане

Ако имате подобни намерения, трябва да проверите има ли такава практика в избраната от вас болница и дали се заплаща. Някои майки планират на раждането да присъства и дула. Попитайте дали това е възможно. Моят съпруг Илиян присъства и на трите раждания и двамата сме категорични, че това бе едно от най-прекрасните решения, които сме взимали.

Може ли бебето да е с вас през нощта

Кърменето е много важно за децата ни, а както знаем, заради хормоните по това време нощното кърмене спомага изключително много за стимулиране на лактацията. Това е една от причините много майки да настояват за възможността да са с бебето през нощта и да кърмят на поискаване. В почти всички болници това е разрешено, стига да сте в самостоятелна стая. Ако обаче сте решили да сте в стая с други майки (както бях аз и много се радвам за това), можете да попитате дали е възможно да вземете бебето при вас, за да го кърмите.

Многопрофилна болница

Подобно на моя случай, ако имате и други проблеми със здравето, е хубаво да обмислите раждане в многопрофилна болница, в която имат капацитета да се справят с вашия проблем в случай че възникнат усложнения по време на раждането. Все пак искрено ви желая да не се налага да правите този избор.

Снимка: Shutterstock

Ето и на какво да обърнете внимание при избора си на гинеколог:

Отзиви

Даден лекар се харесва на едни и по-малко на други, но все пак разпитайте познати и приятели, съберете различни мнения и подберете лекарите, за които има най-добри отзиви.

Опит

Второто нещо, за което проверих, е какъв опит има дадения лекар. Разбирам, че всеки трябва да тръгне от някъде и да се научи, но предпочитах лекар, който има стабилен опит с ражданията и взима решения бързо и сигурно. Можете да проверите биографията на съответния доктор на сайта на болницата и лесно ще придобиете представа за неговия опит.

Снимка: Shutterstock

Работи ли със здравна каса

Едно от важните неща за здравноосигурените майки е дали докторът работи със здравна каса. Няма нищо лошо да спестим немалкото пари, които ще дадем за прегледи. Не забравяйте, че винаги можете да родите безплатно, без избор на екип. Тогава ще ви изроди докторът на смяна, което, сигурна съм, също е отличен вариант.

Характер

Някои жени предпочитат лекар, който да ги държи за ръката, да ги успокоява и напълно ви разбирам, дами, защото едно раждане никак не е леко. Други, като мен, се чувстват по-добре с "по-строг" доктор, който да е стриктен и да изисква. Лично мен този подход ме кара да се концентрирам и мобилизирам. Не на последно място е и това как се чувствате в компанията на доктора. Слушайте шестото си чувство и дали то ви подсказва, че това е вашият лекар или пък точно обратното. И не се притеснявайте да смените доктора преди раждането, ако нещо не ви допада. Аз съм го правила и не съжалявам. По-добре така, отколкото да не се чувствате спокойна и сигурна във важния ден!

Снимка: Shutterstock

Естествено раждане vs. секцио

България все още е на едно от първите места в света по брой деца, родени със секцио. Една от причините е, че тук можем да изберем да родим по този начин без да има медицински показатели за това. Има лекари, които са привърженици на естественото раждане и биха прибегнали до оперативна намеса само в краен случай. Има и такива, които предпочитат да израждат по метода секцио и са изключително добри в това. Изберете лекар, който да предпочита избрания от вас начин на раждане, за да сте по-спокойни.

Разликите между това да родиш чрез секцио или естествено, както и плюсовете и минусите за майката и бебето, можете да разберете още в понеделник, когато ще се видим и ще си поговим за всичко, свързано с двата вида раждане!