Резултатите са изненадващи за авторите на проучването от Университетската болница в Едегем, тъй като са очаквали проблемът да е по-често срещан при по-големите, които "купонясват" повече.

Шумът в ушите, известен като тинитус, се проявява в резултат на излагането на силни звуци и крие опасност за слуха. Хората с постоянно "звънене" в ушите чуват звуците със същата сила, както преди увреждането, но често трудно отделят говорни звуци от микс от шумове, обясняват изследователите.

За целите на проучването специалистите са анкетирали близо 4000 гимназисти за наличието на временен или постоянен шум в ушите, за нагласата им към силни звуци и дали взимат мерки за защита на слуха. Резултатите са показали, че три от четири деца се оплакват от временен тинитус, а едно от пет - от постоянен.

Оказало се, че само пет процента от изследваните гимназисти взимат предпазни мерки срещу висок шум, като например използване на тапи за уши. Постоянният тинитус влияе негативно върху съня, концентрацията, общуването и способността за отпускане, и може да се отрази неблагоприятно върху учебните дейности на подрастващите, и освен това крие по-нататъшен риск от загуба на слуха, предупреждават специалистите. И тъй като в днешно време сред младите хора е масова практика да слушат музика на преносими устройства със слушалки в ушите, съветът към родителите е да проверяват дали тя е с подходяща сила на звука.