Вижте снимки >>

Любимото място на Мира в България са Чудните мостове. Te са един от най-интересните природни феномени в България, намиращ се в Централните Родопи по източния склон на рида Чернатица.

Чудните мостове представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която тече от връх Голям Персенк сред вековни елови и борови гори. Те носят още името Еркюприя – от турски “ер” - земя и “кюприя” – мост.

Феноменът е интересен не само с внушителния си вид, но и с историята за своя произход.

Някогашна пещера, образувана в мраморния щок от водите на река Дълбок дол се е срутила, навярно при заметресение. Водите са отнесли падналите отломки и така са се образували два изключително красиви естествени скални моста.

Първият, по-голям мост е с обща дължина 96м и височина 70м. По него минава път. В стените му има две свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, където намират убежище много птици и прилепи.

На около 200м по-надолу е Вторият мост, който с дължината си от 60м прилича на дълъг тунел. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се
стеснява, за да се превърне накрая в цепнатина. Към долния край на моста реката внезапно изчезва и излиза на повърхността след 1.5км.

Близо пред Втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед. Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче.

Чудните мостове са обявени за един от стоте национални туристически обекта.

Научете повече за конкурса Мис Земен Рай!
Участвайте в него, като изпратите ваши снимки на e-mail [email protected]!

Вижте участничките в Мис Земен Рай за ноември - 1, 2, 3