Художникът Даниел Бюрен се погрижи за декора за дефилето на Луи Вюитон, а дизайнерът Марк Джейкъбс - за колекцията, в която преобладават тоалети от платове тип шахматна дъска.

Дефилето се състоя в двора на Лувъра, където бе инсталиран гигантски подиум с нарисувани върху него квадрати на шахматна дъска в лимонено жълто и бяло. Манекенките ползваха четири големи движещи се ескалатора, за да се появят пред публиката.

Вижте снимки >>

"Исках да работя с Даниел Бюрен, от когото се възхищавам", заяви Джейкъбс - "Този път Бюрен създаде инсталация, като е ползвал ескалатори, върху които са нарисувани райета, уточни дизайнерът. За мен шахматната дъска е мотив в движение, математическо уравнение, нещо, което се движи и непрестанно се променя. Тази колекция се отличава с елементарен силует и включва къси, средни по дължина и дълги облекла. Единствената извивка е в областта на раменете."

В началото на дефилето бяха показани изключително тоалети от платове тип шахматна дъска. Бежовото и кафявото са забравени, а са предпочетени жълтото, зеленото, перлено сивото, черното, цветът слонова кост в комбинация с бял.

Нюйоркският дизайнер е наложил графичен силует, като някои облекла са с гънки отстрани и външни джобове. За онези, които не харесват платовете тип шахматна дъска, са предложени поли и горни дрехи с изображение на бели абстрактни цветя върху зелен фон или зелени абстрактни цветя върху бял фон. За вечерните партита тоалетите от платове тип шахматна дъска са украсени с много пайети.

Джейкъбс посвети новата си колекция на изпълнителния директор на Луи Вюитон Ив Карсел, който ще напусне поста си в края на годината, след като го заемаше от 1990 г.