Дискът ще включва 10 песни и 5 бонус трака, а гости в парчета са артисти като поп-дивата Мария Илиева, бийт-боксъра Red One, американската китарна легенда и продуцент на предишния им албум 6 - Lanny Cordola, както и рок иконата Слаш от Guns N' Roses.

Песните във "Феникс" са записани за година и половина в бивша резиденция на Тодор Живков в Осоговската планина, която бандата превърнала в свой базов лагер и мобилно студио. Според Митко Кърнев концепцията била да се скрият от света и да творят в нова среда по модела на групи като "The Rolling Stones", "Led Zeppelin" и "Red Hot Chili Peppers".

D2 прекарват времето в интензивно свирене, но също така участват в социалния живот на селото, а от време на време посрещат и гости, сред които Рут Колева и бившия американски посланник Джеймс Уорлик.

След приключване на записите, следва над 2 години довършителна работа – D2 пишат текстовете заедно с добрия си приятел Александър Петров, автор на незабравими лирики като "Бъди какъвто си" и "Малкият град". Миксът на албума е дело на Димитър Ганчев, а мастерингът е правен в САЩ от носителя на награда „Грами” - Brad Blackwood.

След сериозна вътрешна селекция, D2 са избрали песните във "Феникс" от над 20 готови композиции, а в абсолютна тайна се пази първият сингъл от албума – никой извън групата и студийния им екип не е чувал парчето, което ще бъде представено на специално лайв шоу на 28 март (петък) в клуб Joy Station.