Експозицията "Традицията в Япония - ключ към успеха" се организира в чест на Дни на Японската култура в България, които ще се състоят за 25-и път, съобщиха от галерията.

Официалното откриване ще бъде от 18.30 ч. днес. На него Кихачиро Нишиура ще представи накратко историята на семейството си с прожекция, последвана от демонстрация на калиграфия.

Ще бъде представена керамиката "Нишиура яки", която прави японската керамика прочута по света.

Финесът, изяществото, финият рисунък и елегантен силует на порцелановите съдове, прави тази керамика световно известна още преди векове. Фамилия Нишиура дава началото на определен стил в японския порцелан. Те си поставят за цел да направят японската керамика много известна в цял свят и да представят идентичността на своята култура.

Фамилията е била доминираща в производството и експорта на порцелан през 17-ти век. Колекцията е обявена от Японския император за национално богатство и много световни музеи се гордеят с експонатите си от нея.

Колекцията, която ще бъде изложена в София, е от различни съдове за чаена церемония, вази, специални чинии и чайници. Те са част от фамилната колекция на семейството и представянето й в България е първото й публично излагане пред света, специално подготвено от Кихачиро Нишиура в чест на Дните на Японската култура в България.

Изложбата е синтез от традиционна керамика и съвременна голямо форматна калиграфия - на хартия washi.

Калиграфиите са създадени за тази изложба и имат специални послания. Експозицията може да бъде разгледана в периода 7-30 ноември.
ИЗБРАНО