Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, Александър Морфов ще ръководи академичната трупа до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността „директор” на НТ „Иван Вазов“.

Новото назначение се налага, тъй като досегашният директор на Народния театър Павел Васев се пенсионира. Той заемаше този пост от 2009 година. След това дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър "Н.О. Масалитинов" - актьорът, сценарист и режисьор Емил Бонев, определен за изпълняващ длъжността директор на Народния театър, благодари за поканата и съобщи, че няма да може да поеме поста.

На 5 декември 2014 г. трупата на Народния театър обяви протест срещу избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в НС. Цялата творческа гилдия излезе на протест тогава, а бурното недоволство заради отношението на държавата към културата бе изключително силно изразено от актьори, режисьори, музиканти, писатели, художници и др., припомня БГНЕС.

В знак на протест режисьорът Александър Морфов напусна Народния театър.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов - аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов тогава. Няколко дни след това, на 8 декември, Бинев подаде оставка.

Александър Морфов е роден през 1960 година в Ямбол. Завършил е в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" специалност „Режисура за куклен театър", клас 1990 г., при проф. Юлия Огнянова; както и специалност „Кинорежисура", клас 1994 г., при проф. Георги Дюлгеров.

Творчество:

- 1993-2000 г. – режисьор в НТ „Иван Вазов"
- 2000-2001 г. – директор и художествен ръководител на НТ „Иван Вазов"
- 2001-2006 г. – главен режисьор на Санкт-Петербургския театър „Вера Комиссаржевская"
- Режисьор в Москва в театър „Et cetera" (на знаменития руски артист Александр Калягин)
- Режисьор в Московския театър „Ленком"
- 2005 г. – работи в САЩ заедно с Михаил Баришников над театралния проект „Доктор и пациент" на Резо Габриадзе
- От 2009 г. – главен режисьор на НТ „Иван Вазов".

Александър Морфов е поставил десетки театрални постановки у нас и в чужбина.Той е режисьор на едни от най-известните и най-успешни театрални спектакли на Народния театър "Иван Вазов", сред които "Хъшове", "Полет над кукувиче гнездо", "Животът е прекрасен" и др.