„България е мястото!, казва Силвестър Сталоун във видеото за страната ни.

В него участват и режисьорът Том Кърк, продуцентите Алън Сейгъл и Лез Уелдън.

Кино звездите показват личното си отношение към България като място, което трябва да се види и усети, стана ясно при представянето на клипа от министъра на туризма Николина Ангелкова вчера. Актьорите не са взели хонорар за видеото.

„Работим по този клип близо 10 месеца и мога да кажа, че е сред най-добрите примери за публично-частно партньорство. Видеото е продукт на „Ню Бояна филм студио“, които предоставиха кадрите, за да се случи клипа. За неговото създаване не са инвестирани държавни средства. С този клип променяме начина, по който искаме да се възприема и промотира страната ни“, каза Ангелкова.

Тя и изпълнителният директор на филмовите студия Ярив Лернер подписаха Споразумение за партньорство, по силата на което всички права се прехвърлят на Министерството на туризма и видеото може да бъде използвано безвъзмездно за популяризиране на възможностите за туризъм в страната ни.

"Клипът показва и тясната връзка между туризма и киното, с което се надяваме да привлечем още по-голямо внимание към България", посочи Ангелкова.

Според нея примерите в световен мащаб са красноречиви – туристите в Англия са нараснали с около 50% след излъчването на поредицата за Хари Потър. В Тайланд са отчели ръст от около 22% след премиерата на „Плажът“ с Леонардо ди Каприо, а Хърватска се позиционира като кино дестинация след снимките на шестте сезона на тв сериала „Игра на тронове“.

Наред с всички комуникационни канали като интернет, телевизия, участие на международни изложения и др., новият клип ще се излъчва и по време на представянето на българската номинация за Оскар в Лос Анжелис на филма „Съдилището“.