Също като изтриването на компютърна програма песента "Smells Like Teen Spirit" от албума "Nevermind" на групата "Нирвана", станала траен химн на разочарованите млади хора, променя лицето на рока, предаде АФП.

Този диск възпламенява хардрока, който тогава е популярен, но е повърхностен, изпълнен с омраза към жените, не толкова интензивен" - каза Шарлот Блум, авторка на "Гръндж, вечната младост".

"Nevermind" излиза на 24 септември 1991 г. и засенчва веднага двойния албум на "Гънс ен' роузис" "Use Your Illusion I & II", пуснат седмица по-рано. "Нирвана" насочва вниманието към грънджа и изгубените илюзии. Успява да хвърли сянка и върху конкуренти като "Пърл джем" или "Саундгардън", дори да детронира Майкъл Джексън от първото място в класациите след няколко месеца.

Албумът "Ten" на "Пърл джем" също отпразнува 30 години, но малко хора се сетиха за него.

"Nevermind" променя представата за писането на песни. Признат е за един от най-добрите хард-пънк-фюжън-поп албуми на всички времена.

Фронтменът Кърт Кобейн не успява да се отърси от "Nevermind". Харизматичният музикант става въпреки себе си говорител на младите, които не се чувстват добре в кожата си. Костюмът на рок пророк е твърде голям за него, успехът е прекален и пристрастеността му към наркотици усложнява още повече нещата. Той се самоубива през 1994 г. на 27 години, но успява да отправя няколко послания. Кърт Кобейн носи роби и открито казва "ако сте расисти, хомофоби, да не сме ви видели на концертите ни". На турнетата кани и женски групи.

Освен Кърт Кобейн, в последния формат на "Нирвана" до 1994 г. са Дейв Грол и Крист Новоселич.