Създател на фейк видеа в YouTube, използвал кадри от "Междузвездни войни", беше нает от компанията за специални ефекти на "Lucasfilm", съобщи ВВС.

Авторът, известен като Шамук в мрежата, направил силно впечатление на дъщерното дружество на "Walt Disney Studios", основано от режисьора Джордж Лукас през 1971 г., което е създало специалните ефекти във франчайза "Междузвездни войни", с видеозаписите "дийп фейк" и получил оферта за работа в нея.

Той приел и по-рано тази година се присъединил към ILM (Industrial Light and Magic).

В едно от своите творения Шамук манипулирал кадри на Марк Хамил с ролята на Люк Скайуокър от финала на втори сезон на "Мандалорианецът". Според мнозина фенове на филмовата космическа сага работата му е по-добра от тази на ILM. Хамил, който сега е на 69 г., бе едва на 32 г., когато излезе "Завръщането на джедаите".

Шамук публикува в YouTube от 2019 г., но истинското име и полът му не са публично известни, предава БТА. По-рано този месец авторът съобщи в сайта за видео споделяне, че се е присъединил към екипа на компанията за визуални ефекти.

Технологията, използвана за подмладяване и на героинята на Кари Фишър - принцеса Лея в спин-офа "Rogue One: История от Междузвездни войни" от 2016 г., се използва за създаване на убедително, макар и напълно измислено видеосъдържание и често се прилага за дезинформация.