Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев са се срещнали вчера с министъра на културата Вежди Рашидов и са предложили промени в Закона за авторското право и сродните му права, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

В разговора са участвали и Иван Димитров - изпълнителен директор на "Музикаутор", Боил Банов - зам.-министър на културата, и Георги Дамянов - директор на "Авторско право и сродни права" към министерството.

Композиторът Митко Щерев препоръчал да се засили контролът по спазването на закона от търговските и туристическите обекти, като се създаде специализирано звено или инспекторат от поне от 10-12 души, което може да се казва и музикална полиция.

Васил Найденов предлага собствениците на търговски обекти да предоставят всяка година на кметовете  доказателства за отстъпените им права за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи или на записи на аудио-визуални произведения.

Според музикантите са необходими и промени в законодателството, които да предвидят собствениците на залите, стадионите и всички места за концерти задължително да изискват от организатора на събитието договор за уредени авторски права с авторите на изпълнените песни.

"Хубаво е, че кметовете организират големи градски празници и радват с безплатни концерти хората, но за съжаление немалък процент от тези прояви, финансирани от общините, са с неуредени авторски права, а това сериозно ощетява творците и авторите и вреди на музикалната индустрия", смятат Найденов и Щерев.

Според композитора Стефан Димитров в радиата и по телевизиите у нас рядко звучи българска музика. Министър Рашидов обяснил, че нищо не ни пречи да ползваме и опита на Гърция, която е известна с това, че в радиата и по телевизиите там се излъчва предимно гръцка музика.

"За начало може да бъде предложена препоръчителна квота за излъчване на българска музика в обществените електронни медии, които се издържат от българския данъкоплатец", посочил той.