Радка Булман е новият MasterChef на България.

Вижте снимки от големия финал >>

Българката, която е омъжена в Австрия, се пребори с жестоката конкуренция в шоуто, въпреки, че пътят до финала беше дълъг и труден. Ястията ѝ не спираха да изненадват критичното жури. Определяна неколкократно за "майсторката на вкусовете", Радка прескочи възможностите си, надмина очакванията в големия финал. Радка получи приза и голямата награда от 100 000 лв. в кулинарното риалити.

Тя успя да убеди шеф Андре Токев, шеф Петър Михалчев и шеф Силвена Роу, че е най-достойна за победата.

"Мечтите се сбъдват, хора! Вземете си мечтата в ръце и дайте газ! Вижте какво направи една домакиня!", каза новият Мастършеф на България.

Радка заложи на в концепцията си за тристепенното меню - предястие, основно и десерт, темата "Земя". Предястието ѝ бе от миди Сен Жак и панакота от бели аспержи. За основно, родената в Провадия българка, заложи на трудното за приготвяне еленско месо в съчетание с гъби и зеленчуци. Тя поднесе ястието си "Гора" пред журито на дъска, опушвайки го пред очите им. А шеф Роу коментира, че визията е умопомрачителна. За десерт Булман избухна с лава кейк и веган бонбони, като го нарече "Вулкан".

Основното на Радка

Снимка: Facebook

За наградата се бориха Лора Капустина и Николай Бойков.

Капустина, която е от Добрич, заложи на българската тематика. Нейното тристепенно меню включваше предястие от калкан с модернизирана версия на картофена салата, интерпретация на добруджанска яхния с плодове, лук и врат от източнобалканска свиня и съвременен прочит на грис халва с лиофилизирани малини, трохи от бял шоколад и плодове.

Основното на Лора

Снимка: Facebook

Студентът по медицина Николай Бойков пък заложи на най-рисковото меню. Той представи пред журито ястия на базата на ферменти. Предястието му бе от 3 отделни елемента - буза от щука с българско чимичури, телешка момица върху мисо сос и тако от карамелизиран каймак на мляко и дроб от треска.

Предястието на Николай

Снимка: Facebook

Основното на "Доктора" бе агнешко бонфиле и агнешки мозък с лактоферментирали боровинки, пюре от коприва, еспума от овчи кашкавал и туршия от синап.

Николай поднесе и невероятно смел десерт с нетрадиционни, странни компоненти. Той приготви сладолед от комбуча от рози и цвекло, ганаш от черен шоколад и лактоманатарки, пуканки от свинска кожа и бонбони от кисело мляко.

Десертът с пуканки от свинска кожа на Николай

Снимка: Facebook