Да се абстрахираме за кратко от ситуацията с вирусите в момента. Знаем, че е трудно, но няма да се предадем така лесно!

Имунната ни система представлява сложна матрица от клетки и системи, която ни предпазва от всякакви болести. Независимо дали лесно се поддаваме на вируси или не чак толкова, често състоянието на тялото ни оказва ефективно влияние върху защитните функции на организма - като например прекомерен стрес, умора, начин на хранене. В такива случаи имунитетът има нужда от едно "клетъчно презареждане" на организма срещу патогени (като бактерии, вируси и микроорганизми, причиняващи различни заболявания). Основните помощници са белите кръвни клетки, борещи се с инфекции, както и лимфоцитите, циркулиращи в тялото чрез кръвообръщението. За да подпомогнем тяхната работа има някои неща, които можем да направим, преди да стигнем до антибиотици или в най-лошия случай - болничен престой.

 

Ето и 7 съвета, които VЯRAFIED предлага като превенция:

Храна, богата на антиоксиданти

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, витамин C заема първо място в списъка с антиоксидантите, които подкрепят имунитета. Благодарение на масовата истерия напоследък, да открием този суплемент в аптеките става все по-трудна задача. Но това не означава, че това е единствения начин за набавянето му. Храните, които са възможно най-сигурния източник на антиоксиданти, са:

- горски плодове, тъмен шоколад, артишок, кафе, бъбреци, зелен чай, ябълки, домати, зелени листни зеленчуци и мазна риба.

Техният прием насърчава развитието на бели кръвни клетки, които са ключови за унищожаването на вредните бактерии и засилва способността на организма да се възстановява.

Защита с чесън

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Няма как да пропуснем древното и изпитано лекарство срещу болести, за което е доказано, че има множество ползи за здравето и отдавна се смята за суперхрана.

Активното съединение, намиращо се в чесъна - алицин, има антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на редица заболявания и инфекции. Най-големите ползи от него са противовъзпалителните му свойства, които поддържат активната работа на имунната система. Изследване на Journal of Immunology Research е установило, че алицинът има пряк ефект и върху повишаването на броя на белите кръвни клетки, борещи се със свободните радикали и вредните бактерии. Най-добрият начин да приемате чесън е да го включите в готвенето или в допълнителна форма. Продават се и хранителни добавки, които са добър вариант за хората, притесняващи се от неприятния дъх след консумация на чесън.

Поддържане на добро чревно здраве

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Над 70 на сто от имунните клетки на тялото са разположени в червата, което обяснява защо доброто здраве на червата е от ключово значение за нормалната телесна функция. Храносмилателната система играе важна роля в метаболизма на токсините в организма, като част от нашата естествена детоксикираща система. Следователно, увеличеният прием на фибри ще накара токсините да напускат тялото ни през червата. Добрите пробиотици влияят доста добре на тялото, затова е хубаво да ги ползваме регулярно през няколко месеца, дори в случаите, когато не пием антибиотици.

Движение и пак движение...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Редовният спорт увеличава циркулацията на белите кръвни клетки, чиято основна цел е да убият всякакви болестотворни патогени. Например, когато тренирате с тежести се увеличава сърдечната честота и телесната температура (друг фактор, който допринася за убиването на бактериите). Всяко упражнение, правено в продължение на 75 минути или по-дълго с висока интензивност, предизвиква скок в хормоните, което може да компрометира имунната система. Добре е да не прекаляваме и да намерим златната среда, балансът между ниска и висока интензивност е от ключово значение за нашето здраве.

Качественият сън

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ползите от добрия, спокоен, дори "подмладяващ" сън са безкрайни, включително и влиянието му върху имунната система. Обяснението се крие в неговия цикъл. По време на спане в тялото се подобрява производството на противовъзпалителни цитокини (вещества, секретирани от имунната система) и клетки-убийци, които подобряват способността на организма да се бори с инфекциите.

Редуциране на количеството алкохол

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Прекомерната консумацията на алкохол и захар намалява способността на организма да произвежда бели кръвни клетки. А това означава, че е по-вероятно да се поддадем на вируси или грипове. В дългосрочен план, прекомерният прием на алкохол може сериозно да компрометира функцията на имунните клетки, като направи тялото по-податливо на болести. За да предотвратим това, можем да пробваме различни алтернативи с ниско съдържание на алкохол или да редуваме всяка алкохолна напитка с чаша вода, например.

Най-ефикасните хранителни добавки за подсилване на имунитета

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Витамин D: Укрепва здравето на костите и играе важна роля в регулирането на калция в човешкия организъм.

Глутамин: Това е аминокиселината, която може да помогне функциите на червата, насърчава възстановяването в клетките и поддържа имунната система.

Цинк: Ключов елемент за активирането на Т-клетките, които помагат да се поддържа активността на имунните клетки. Приемът на цинк може да помогне да се съкрати продължителността на симптомите на настинка и грип.

Ехинацея: Най-добре е да се приема под формата на тинктура. Антивирусните и антимикробните свойства на ехинацеята могат да подпомагат работата на имунната система. Има мощни адаптогенни ефекти, които намаляват стреса и служат за укрепването на имунната система индиректно.

Още от рубриката VЯRAFIED следете в Инстаграм.