Няма родител, който да не иска да осигури възможно най-добрия живот за своите наследници. Що се отнася до възпитанието, основно и най- тежко задължение за повечето майки и татковци, е трудно да се обобщи конкретен успешен модел, който да се приложи. И това е абсолютно нормално, предвид различните ценности, които всяко семейство притежава. Някои хора се стремят постоянно да набавят нови придобивки на децата си, вярвайки, че това е най-правилният подход. Други пък са строги, желаейки да ги научат на дисциплина, както и да бъдат ориентирани към целите си. Трети предоставят повече свобода и избор на наследниците си, учейки ги да вземат решения самостоятелно.

Няма правилни модели и написани закони отглеждането и възпитанието на едно дете. Единствената константа, в това да бъдеш добър родител, е да се грижиш и отдаваш цялата неизискваща любов, на която си способен. И все пак, независимо какво можем и знаем, винаги се случва да сгрешим и това е напълно нормално. Няма перфектни родители... Хората казват, че съвършенството не съществува в един несъвършен свят. Понякога в забързаното ежедневие или прекомерното старание се случва да направим грешки.

Предлагам да преминем към някои основни моменти и ситуации, които ретроспективно да ни напомнят какво да не допускаме във времето, за да не съжаляваме за изгубените възможности.

Ето и някои от често срещаните родителски грешки:

 

1. Не отделят достатъчно време за комуникация с децата си

Снимка: Leisan Gabidullina

От новородени бебета до по-самостоятелни тийнейджъри, всяко дете има нужда от постоянен и личен контакт със своя настойник - това е повече от ясно. Истината е, че родителите също се нуждаят не по-малко от тази комуникация. Във всекидневието, превърнало се в истинска вихрушка, често се случва майката и таткото да работят или да се занимават с нещо друго, докато детето си играе. Но ако това неусетно се превърнете в навик, в един момент ще да забележите, че детето ви вече е пораснало и живее собствения си живот. Няма начин да върнете времето, което сте загубили, затова се опитайте да бъдете не само физически близо до децата си, но и психически. Насладете се максимално на всеки етап от израстването им.

2. Пропускат да правят достатъчно снимки и видеа заедно

Снимка: Leisan Gabidullina

Разбира се, нищо лошо няма да се случи, ако не правите снимки. Това не би повлияло на психическото състояние на детето, на неговите морални качества или физическото му здраве. Но е много вероятно в бъдеще да искате да си спомните някои от най-ценните моменти от живота си и да споделяте тези емоции с вече порасналите си деца или дори внуци. Много родители съжаляват, че не са използвали камерата повече, когато е трябвало. Живеем във все по-дигитално ориентиран свят и направо е грехота да пропуснете, например, първите стъпки, които вашето бебе е направило. И въпреки че разполагаме с всички необходими устройства и технологии, фотоалбумите все още са най-добрият и надежден начин да запазите важните снимки.

3. Не играят креативни игри с децата си

Снимка: Leisan Gabidullina

Не казвам, че ако играете творчески игри с детето си, то непременно ще стане велик художник или музикант. Но ако включите детето си в различни дейности, имате доста по-голям шанс да разберете какво го влече и в какво е добро. Така в последствие ще можете да работите върху развитието на неговите таланти и силни страни. Всякакъв вид дейност, например четене на глас или игра с участието на родителя, развива интелигентността, въображението и увеличава речевите възможности. Това е чудесна възможност да засилите връзката между вас и детето си, което е достатъчно добра причина да правите нещо заедно. Някои от опитните родители често съжаляват, че не са забелязали талантите на децата си, въпреки че определени способности могат да бъдат открити в много ранна възраст. Предложете на детето си възможност да изпробва различни игри и да прочете колкото е възможно повече книжки.

4. Държат се твърде строго с децата си

Снимка: Leisan Gabidullina

Може би сте чували популярния мит, че колкото по-високи са очакванията, толкова по-успешен става човекът. Но в действителност с тази максима можете да постигнете точно обратния ефект: поведенчески проблеми и дори проблеми с развитието, а тя също може да доведе до лоша връзка с децата ви. Наказвайте и възнаграждавайте наследниците си само за нещата, които наистина имат значение.

5. Не взимат под внимание мнението на детето си

Снимка: Leisan Gabidullina

Всички сме чували фрази от типа: "Много си малък, за да кажеш какво да правя" или "Възрастните знаят по-добре"... и определно знаете колко са неприятни, особено за един подрастващ. Замисляли ли сте се, че когато не приемате гледната точка на децата си, не само ги обиждате, но и рискувате да пораснат неуверени и несигурни в себе си. Как те могат да знаят какво искат от живота, ако винаги е имало кой да взима всички решения вместо тях?

Оставете детето си да избере и изрази своето собствено мнение. По-добре е да обсъдите желанията си, обяснявайки му, отколкото да го игнорирате и ограничавате.

6. Не правят децата си достатъчно щастливи

Снимка: Leisan Gabidullina

Добрите спомени от детството на един малчуган са едни от най-ценните неща, които никой не може да му отнеме. Когато децата израстват в здравословна атмосфера и натрупват все повече нови преживявания, това означава, че те активно се развиват. Впоследствие щастливите подрастващи по-лесно се адаптират към живота на възрастните и по-уверено изграждат отношения с нови хора.

Родителите също често стават носталгични по времето, което са прекарали заедно с тях. Така че - насладете се на това и помислете как да направите живота им по-интересен. Уверете се, че детето ви има колкото се може повече щастливи моменти в живота си.

7. Не са били до децата си в най-важните им моменти

Снимка: Leisan Gabidullina

Някои неща, които не ни се струват важни, може да са наистина сериозни за нашите деца. За малчуганите е от изключителна важност да прекарват с родителите си най-значимите за тях моменти. Дори да имате наистина основателна причина да пропуснете рождения ден на детето си, опитайте се да не го направите. В бъдеще ще съжалявате, когато осъзнаете колко важни събития са минали без вас.

Изберете време за украса на коледното дърво, отидете на театър или посетете баба им заедно. Всички тези неща са важни. И когато децата пораснат, ще съжалявате за изпуснатите моменти.

8. Често се доверяват на съвети за възпитание от други хора

Снимка: Leisan Gabidullina

Има хора, които обичат да дават съвети, дори да е неприемливо да го правят. Често се случва младите родители да се вслушват в тях. Когато видите тези "експерти", ще чуете много информация за това как да обличате, храните и обучавате по-добре детето си. Но истината е, че вие сте родителите и знаете по-добре от всеки друг кое е добро за вашето дете и кое не. Разбира се, можете да се вслушате в тези наставления, но това не означава, че трябва да ги следвате.

Можете да следите VЯRAFIED и в социалните мрежи.