Все по-често ми се случва да нямам абсолютно никакво време за закуска, а това е изключително вреден навик. Сигурна съм, че на доста от вас се случва да излязат рано от вкъщи, пропускайки да хапнете и директно да преминете на чаша топло кафе. Това е една от най-големите грешки, които, дали умишлено или без да осъзнаваме, правим, а последиците от това са наистина доста неприятни. Дълги години се опитвах да изградя навика да закусвам и да не напускам дома си на празен стомах. И въпреки това все още имам дни, в които едвам се събуждам, и просто грабвам нещо набързо, защото нямам никакво време. Но никога не започвам деня без да хапна нещо здравословно, защото това, което консумираме сутрин, определя какъв апетит ще имаме през деня. През различните етапи на денонощието, нивата на хормоните се променят. Например, кортизолът достига своя пик сутрин. Целта е да се събудим и да излезем от сънливото състояние. Ето защо закуската определя хормоналната среда в тялото, помага за понижаването на кортизола, както и за това тялото да получи необходимата енергия за по-активната част от деня. Правилното и здравословно ранно хранене ни подпомага да не усещаме неконтролируем глад между 10 и 11 часа. Масово хората внимават, наблягайки на това какво консумират, но не и кога.

Това, което избираме сутрин, влияе върху настроението, емоциите и поведението ни. Забелязала съм, че много хора подценяват ролята на храната и връзката между това как се чувстват и действат. Казват, че денят се познава по сутринта. Ако го започнем със здравословна храна и проява на уважение към себе си, това много вероятно ще ни предразположи да продължим в същия дух до вечерта. Добрият избор води след себе си други такива. В тази връзка съм подготвила няколко бързи и лесни идеи за здравословни закуски, които да тествате, VЯRA- фицирани са от мен и моето семейство, така че ги препоръчвам горещо.

Безглутенови палачинки с овесени ядки

Снимка: Pinterest

Палачинките са закуска, която трудно се отказва. Доскоро не съм си и мечтала, че мога да си хапвам по колкото си поискам, без да изпитвам вина... Докато не попаднах на една от най-лесните рецепти за здравословен старт на деня, при това не само за себе си, но и за цялото ми семейство. Като жена, която страда от Хашимото и внимава с приема на глутен, бързам да споделя с вас цялата философия по приготвянето. Разбивате в блендър или миксер 6 яйца, 2 банана и 160 грама овесени (безглутенови) ядки до получаване на хомогенна смес. После ги приготвяте както обикновените палачинки в плосък тиган с кокосово масло, което е най-здравословният вариант. Обещавам, че няма как да не ви харесат, а по-приятното от всичко е, че хапвате здравословно и без гузна съвест... поне тези от вас, които се стремят да консумират качествена храна. Дъщеря ми, която като всяко дете обожава да закусва, комбинира безглутеновите палачинки с мед или сирене. Пробвайте и вие...

Бананов пудинг с чия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Издавам една от моите любими рецепти за пудинг, с които просто обожавам да започвам деня си, защото е полезен, невероятно вкусен и не съдържа абсолютно нищо вредно, напротив - приготвя се само със суперхрани. И понеже става много просто, бързам да ви издам точно как. Добър вариант за най-лесно приготвяне и пестене на време в сутрешната суматоха преди работа, е да подготвите пудинга предишната вечер и да го сложите да стегне в хладилника, а на сутринта да го консумирате с удоволствие. За целта пюрирайте в блендър или миксер два зрели банана, чаена чаша и половина кокосово/ бадемово мляко (по ваш избор) и половин чаша натурално фъстъчено масло без подсладители. Цялата смес прехвърлете в купа и добавете 3 супени лъжици семена от чия. Покрийте съда и оставете да престои за поне 4 часа или най-добре за цяла вечер, а на сутринта започнете деня с прекрасен бананов пудинг и добро настроение. Този невероятен десерт може да издържи до 4-5 дни в хладилника.

Тост от пълнозърнест хляб с авокадо, яйце и сьомга

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В дните, когато се събуждам зверски гладна, винаги обичам да си правя здравословен сандвич от пълнозърнест хляб със семена, авокадо и яйце... Абсолютна вкусотия, която обаче е богата и на протеини, витамини (К, C, B5, B6) и фибри. И така, всичко, което трябва да направите, е да се снабдите за 5-6 узрели плода от авокадо, които да намачкате в купа с малко, сок от лайм, сол, черен и червен пипер, а любителите на лютиво могат да добавят и лют пипер. Получава се една чудесна, почти гуакамоле основа, която да намажете върху препечена филийка, а върху нея да сложите яйца, приготвени на очи. Друг много вкусен вариант е да добавите пушена сьомга към тоста, който освен приятно, е и много засищащо решение за утринно хапване.

Йогурт перфе от горски плодове

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е една от най-лесните и наистина най-приятни на вкус закуски, която може да си приготвите. Можете да изберете какъвто поискате топинг (дори да не заложите на горски плодове, може да експериментирате с какъвто и друг сезонен плод желаете). Аз предпочитам горските плодове като ягоди и боровинки, защото имат най-малко фруктова захар в тях. Ето и рецептата: В бурканче или купичка започнете да поставяте първия слой от нискомаслено кисело мляко (или безлактозно - за тези от вас, които избягват млечни продукти), последван от слой ягоди и след това боровинки. Повтаряйте процеса на наслояване, докато напълните избрания от вас съд. По желание, преди да добавите плодове, добавете топинг с мед и поръсете с канела. Сложете в хладилника, за да стегне сместа и съхранявайте до 2 дни.

 

Очаквайте в рубриката VЯRAFIED материали, посветени на здравословното хранене и достъпни рецепти за приготвяне.

Можете да следите VЯRAFIED и в социалните мрежи