Това не е статия, подготвена от медицинско лице, а личната история на една обикновена, млада жена и майка, която повече от 10 години живее с диагнозата тиреоидит на Хашимото. Тези от вас, които не са чували за тази болест може би не подозират, че в последните години все повече се говори за този вид заболяване.

От доста време искам да споделя опита си с хипотиреоидизма. И реших, че най-добрият начин е да разкажа, както бих доверила на близък приятел. Защото Хашимотото става масова болест. Според прогнози на френски учени за края на този век - всички жени в Европа ще бъдат засегнати от някаква форма на болестта на щитовидата жлеза. Но всъщност не е нужно да се страхуваме прекалено от този автоимунен проблем, защото с правилните мерки, бихме могли да живеем повече от нормално и пълноценно. Стига да сме добре информирани, дисциплинирани и решени да живеем активно и здравословно.

Какво представлява самата болест и кои са симптомите

Тиреоидит на Хашимото в буквален превод означава автоимунно заболяване, което поразява щитовидната жлеза. Или накратко това е хроничен възпалителен процес, който разрушава тъканта на най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция. В резултат на това доста процеси, протичащи в човешкия организъм, биха нарушили нормалния си ход. Защото белтъчният, липидният и въглехидратният метаболизъм са пряко свързани с щитовидната жлеза.

Голяма част от симптомите, които аз открих преди повече от 10 години, когато констатирах заболяването, се проявяват по различен начин при всеки човек. При друг болен те могат да бъдат коренно различни. Например при мен налице бяха оплаквания от много суха кожа, често боледуване от тежки бронхити, студени крайници и редовна смяна на настроенията. Друг неприятен момент е, че автоимунният тиреоидит все по-често се проявява освен при жени и мъже (като превес взимат дамите), но и сред децата. Потвърждение за това съм и аз самата, тъй като открих този проблем едва на 17-годишна възраст. По назначение на ендокринолог си направих кръвни изследвания, които показаха повишаване на антитиреоидните антитела и завишен ТSH (тироиден стимулиращ хормон), сочещ, че имунната ми система е дезориентирана - нарича се автоимунна реакция. Или тялото атакува щитовидната жлеза, приемайки я за чуждо тяло. И понеже всичко дотук изглежда доста страшно, нека преминем към същината и не драматизираме. Тази болест не е заразна! С правилното поддържащо лечение всеки болен от Хашимото може да живее повече от нормален живот.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кои си причините за поява на тази болест

Вие питате: "Но как така, кои са причините?". Истината е, че конкретна причина за самото заболяване все още не е известна. Хипотези и варианти има много, но все още няма категорично заключение. Факторите на средата са един от ключовите компоненти, за да бъде отключено едно автоимунно заболяване. Под фактори на средата разбираме най-общото понятие - околната среда, въздух, храна, вода. Нашите емоции също дават отражение, както и наследственият фактор, който, обаче, не е определящ. Не е задължително родителите с автоимунно заболяване да предадат тези гени на децата си, а дори и да бъдат предадени, няма научни доказателства, че те непременно ще бъдат отключени в някакъв момент. Друг компонент за отключване на автоимунно заболяване е някакъв дразнител, внезапно събитие, което се е случило, на което организмът реагира - може да бъде физически стрес, емоционален стрес, прекарана остра инфекция от бактериален или вирусен характер.

Как да проверим дали страдаме от проблем на щитовидната жлеза

Разбира се, преглед при ендокринолог е повече от необходим дори и при най-малките съмнения. Във всяка клинична лаборатория в страната бихте могли да направите изследвания, а ако вече имате проблем с щитовидната жлеза, е добре да следите поне веднъж годишно стойностите на:

 •  TSH , TAT, MAT , FT3, FT4, Витамин Д (общ) , Витамин B 12, Желязо

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Съвети на база личен опит при хранене

От момента, в който се установи, че имам тиреоидит на Хашимото, си направих сериозен самоанализ на причините, довели до състоянието.  В моя случай това бяха: недостатъчно сън, преумора, неправилни реакции в ситуации на стрес, небалансирано хранене и неправилни диети, ненужно висок прием на захар и брашно. Признавам си, че най-бавно направих тези промени и го отчитам като грешка. Положителното е, че веднъж усвоен даден навик, го прилагам общо взето без нарушения. Спомням си, че първото нещо, с което започнах бе увеличаване приема на вода - до 2 литра дневно. Промените в храненето, към които успях да премина към момента включват:

 • Не повече от едно кафе на ден. Дори понякога през ден
 • Десертите и сладкото замених с мед или черен шоколад през ден
 • Увеличих чувствиетелно количествата на зеленчуците и плодовете, които приемам - зеленчуците ги хапвам предимно като салати и ястия, печени на фурна. Започнах да си правя разнообразни смутита и фрешове. Създадох си навик да изяждам по една салата всеки ден.
 • Ядки и семена - всеки ден по една шепа. Предварително накисвам тези, които е необходимо. Често си правя за закуска филийка (лимецова) с тахан (сусамов, слънчогледов, фъстъчен, орехов, лешников, бадемов и др.)
 • Млечни продукти- почти не консумирам, рядко включвам сирене или прясно мляко, защото все пак понякога човек има нужда от разнообразие.
 • Риба - 2 пъти седмично: сьомга, риба тон, скумрия, ципура, лаврак
 • Месо - обичам и консумирам всякакво - 3 пъти седмично
 • Яйца - 3 пъти седмично (най-често варени)
 • Зърнени продукти - приемам, но в умерени количества. Белият хляб го замених предимно с квасен хляб с лимец. По-рядко консумирам ръжен и пълнозърнест хляб. Ограничих приема на пшеница, а с това и глутена, като предпочитам по-леките варианти - овес и лимец. Често хапвам ориз и царевица.

Споделено от разговорите с моя ендокринолог и на база лични наблюдения

Това, което знам от разговорите ми с ендокринолога и прочетеното до момента, е, че специално при тиреоидит на Хашимото се препоръчва:

 • да се избягват глутен, соя, сурово зеле и сурови кореноплодни (както и всички общоизвестни вредни продукти по принцип)
 • медикаментите за щитовидната жлеза трябва да се приемат сутрин на гладно и поне час след това да не се консумира кафе и храна (за да се усвои правилно назначеното лекарство) - в моя случай е L-thyroxin)
 • да се наблегне на лимецов хляб, нахут, сьомга, бразилски орех, кокосово масло, авокадо
 • Качествените хранителни добавки са изключително важна част от поддържането на нормално здаве и имунитет- селен (лекарите го препоръчват, но само той не е достатъчен), витамини и минерали (витамин D е с голямо значение), синбиотици, антиоксиданти, рибено масло, адаптогени, есенциални мастни киселини, коластра и други. Разбира се невъзможно е и не е необходимо да се пие всичко наведнъж, но е добре да си правите паузи, да редувате приема, според това как се чувствате. Например на всеки 2-3 месеца аз си давам почивка от добавки за около 10-ина дни като през това време се стремя да се храня достатъчно разнообразно.
 • Изворна вода с ниско съдържание на флуорид, защото той калцифицира щитовидната и епифизната жлеза.

Хашимото не е нещо ужасно страшно, ако знаете как да живеете с него. Промених начина си на мислене (ненапразно го пиша на първо място, оттук трябва да започнете и вие), начина си на хранене, начина си на разбиране на света около мен. Така започна моето израстване и осъзнаване за това как трябва да се грижа за себе си, за да бъда пълноценна майка, съпруга и личност. Днес, след толкова изминало време, си давам сметка, че научих много за здравословния начин на живот благодарение на моето Хашимото. То беше причина да търся отговори на все повече въпроси, които си задавах. То беше причина и за всички здравословни промени в живота си, които започнах и продължавам да правя. Затова съм благодарна, че ми се случи. В противен случай щях все още да практикувам вредните си навици и може би след време щеше да се наложи да се справям с много по-сериозни здравословни проблеми.