Няма жена, която да не държи на здравия и красив вид на косата си. Все повече дами искат да се сдобият с дълга и буйна грива и не пестят никакви средства, за да постигнат мечтания цвят, дължина или плътност. И в тази непрестанна битка със суетата, докато сме заети с къдрене, изправяне, боядисване, подстригване и какво ли още не, пропускаме важните знаци, които нашата коса или скалп ни изпращат.

Всъщност, състоянието на косата отразява случващото се в нашия организъм. Имайки предвид това, предлагам да се вгледаме по- задълбочено в някои от най-видимите знаци, които тя издава.

Косопад

Забелязали сте, че напоследък губите доста повече коса от обикновено? Може би сте намерили необичайно количество косъмчета, останали на възглавницата ви, при ставане сутрин от леглото или прекалено голям брой в банята, след като сте взели душ. Според Американската академия по дерматология, хората са склонни да губят от 50 до 100 косъма всеки ден и малко повече, когато мият косата си - до 250.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Но ако забележите, че губите повече от тази норма, трябва да сте наясно, че тялото ви се опитва да ви изпрати съобщение, че нещо нередно се случва с вашия организъм. Има много различни медицински състояния и обстоятелства, които могат да доведат до косопад, и е важно да се вземе предвид широкия спектър от възможни причини. За тези от вас, които имат засилен косопад, споделям и някои от възможните виновници, с надеждата да ви бъде полезно:

- Възможни проблеми с щитовидната жлеза:

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Щитовидната жлеза е орган, който се намира в предната част на шията ви и нейната роля е да отделя хормони, които регулират метаболизма ви, както и няколко други телесни функции, като сърцебиене, скорост на дишане, основна телесна температура и холестерол. Когато този орган с форма на пеперуда не работи правилно, най-често се получава хормонален дисбаланс. А това от своя страна би могло да доведе до множество здравословни проблеми, един от които е така притеснителният косопад. Загубата на коса може да се дължи както на хипертиреоидизъм, който се причинява от свръхактивна щитовидна жлеза, произвеждаща твърде много хормони, така и на хипотиреоидизъм, който се причинява от недостатъчно активен хормон на щитовидната жлеза. Така че, ако изпитвате значителна загуба на коса, особено в допълнение към други симптоми, като необяснимо наддаване на тегло, летаргия, затруднения с паметта, проблеми с очите и депресия, виновникът е разкрит и имате спешна нужда да посетите ендокринолог.

- Имате инфекция:

Ако страдате от засилен косопад, бързам да се отбележа, че има различни инфекции, които могат да предизвикат този проблем. Например -трихофития е гъбична инфекция на скалпа, която може да проникне в космения фоликул и да го унищожи. Всъщност един от най-разпространените видове фоликулит е известен като "фоликулит с гореща вана", което е инфекция, причинена от бактериите, открити в лошо хлорирана вода. Тъй като фоликулитът с гореща вана може да доведе до загуба на коса, мисълта за скачане в гореща вана може да не е толкова релаксираща, както сме си мислили.

- Родили сте наскоро:

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тялото ви преминава през безброй физически, емоционални и психически промени след като сте родили бебе, а за много жени друга възможна причина за прекомерния косопад се появява след самата бременност. За тази цел, след раждане, може да възникне състояние, известно като телогенен ефлувиум, което на прост език означава загуба на косата. Всъщност, телогенният ефлувиум обикновено се случва през първите 5 месеца след бременността и засяга почти 50% от жените. Добрата новина е, че този вид косопад не е постоянен. По време на бременността повишените нива на естроген могат да помогнат на косата да изглежда и да се чувства по-плътна и здрава.

- Имате желязодефицитна анемия:

Като хранителен елемент желязото се намира в различни храни: червено месо, боб, къдраво зеле и сушени плодове като: стафиди, червени боровинки и кайсии. Ако обаче нямате достатъчно желязо в кръвта си, това може да създаде множество здравословни проблеми, особено по отношение на червените кръвни клетки и способността им да пренасят кислород. Имайки предвид това, някои от симптомите на ниските нива на желязо включват летаргия и задух, и макар че може да ви изненада, загубата на коса също е един от симптомите. Всъщност, вашите космени фоликули се нуждаят от желязо, което да им помогне да растат. Изследванията показват, че недостигът на желязо може да доведе до загуба на коса, особено за тези, които вече имат генетична склонност да губят андрогенно "гривата" си в бъдеще. Макар проучванията да показват, че приемането на добавки с желязо може да помогне за предотвратяване на загубата на коса и дори да помогне за възстановяване на изпадналата коса, важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да добавяте каквито и да било добавки към дневния си режим.

- Силни психически натоварвания и високи нива на стрес

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Жените имат много различни източници на стрес в живота си, включително работата, семейството, финансовите отговорности, социалните задължения, външните ангажименти и много други. И когато изглежда, че носите тежестта на света на раменете си, не е изненадващо, че загубата на косата е страничен ефект. За тази цел, когато стресът в живота ви е станал толкова голям, че на пръв поглед е непреодолим, е възможно да страдате от алопеция ареата. Това е състояние, при което тялото ви започва да атакува вашите собствени космени фоликули и причинява косопад, а моментите на силен стрес могат да предизвикат този вид телесна реакция.

 

Следете VЯRAFIED и в социалните мрежи.