“Тютюнопушенето предизвиква толкова видима вреда върху кожата, че често можете да разберете дали някой е пушач само като погледнете лицето му. Пушачите имат повече бръчки и кожата им има нездрав сивкав тен”, обяснява професор Янг, началник катедра „Дерматология” към „Гайс Скул ъф Медисин”, Лондон

Хранителните вещества, които поема организмът се абсорбират в кръвта и тя ги пренася до всички органи в тялото, а кожата е най-големият човешки орган, припомнят от brilliantskin.bg. Сред веществата, които пренася кръвния поток е и кислородът. Клетките поемат кислород, който е жизненоважен за здравето и жизнените процеси в организма. Целият процес протича автоматично, когато дишаме, но какво става при вдишването на цигарения дим? Тогава, въглеродният окис от дима се абсорбира от хемоглобина в кръвта, а този токсичен газ се абсорбира 200 пъти по бързо от кислорода. Всички органи, включително и кожата, изпитват кислороден глад и постепенно се натравят от въглеродния окис. А това е само една от многото вредни съставки в отровния коктейл, който ни поднасят цигарите.

Специалистите твърдят, че при пушачите, средната възраст настъпва в началото на 30-те години, когато се появяват издайническите бръчици около устата и очите. Дерматолозите отдавна твърдят, че пушенето добавя между 10 и 20 години към реалната възраст на човека. Проведено през 2007 година проучване, сочи, че пушенето води до ранна поява на бръчки и увреждане не само на кожата на лицето, но и на шията, деколтето и води до отпускане и по-ускорено състаряване на цялата кожа.

Как точно влияе тютюнопушенето на кожата?

    * намалява притока на кръв в капилярите и така кислородът и хранителните вещества не достигат до кожата;
    * увеличава производството на ензим, който прекъсва процеса на производство на колаген. Колагенът е жизнено необходим за еластичността на кожата, а процесът на стареене забавя синтеза му;
    * намалява запасите на организма от витамин А, който предпазва кожата от вредни влияния;
    * пречи на усвояването на витамин С, който предпазва кожата от свободните радикали
    * всички познават „класическите белези” на лицето на пушача – бръчки около устата и очите;
    * кожата придобива мътен и нездрав тен, губи се естествената бистрота и жизненост;
    * хората с по-светла кожа придобиват „пепеляв” тен;
    * преждевременна загуба на тонуса и еластичността на кожата.

Какво можете да направите? Разбира се, отговорът е: спрете да пушите! Но как да подпомогнете естествените възстановителни процеси на организма? Хранете се здравословно, приемайте витамин С.