Един от най-ефективните начини за отслабване е успешното контролиране на глада. Той се влияе от много фактори, включително кога ядем и какъв е съставът на консумираната храна - количеството на мазнини, въглехидрати, протеини, фибри и вода.
 
Освен, че са здравословни, фибрите засищат глада за дълъг период от време. По този начин се храним по-малко през целия ден.
 
Не трябва да забравяме обаче, че за постигане на добър ефект всеки диетичен режим трябва да е съпроводен от намален калориен внос и да се придружава от достатъчен енергоразход, подчертават от puls.bg.

1. Как фибрите спомагат отслабването?
При избор на храни, богати на фибри и вода, като зеленчукови супи, салати, плодове и зеленчуци, човек се чувства сит, същевременно не приема много калории и може да консумира по-голямо количество от тези продукти, обяснява специалистът по хранене д-р Барбара Ролс.
 
Оказва се, че хората, които хапват една ябълка преди обяд, приемат по-малко калории през останалата част от деня, отколкото консумиращите ябълково пюре или сок. Това предполага, че фибрите в пресния плод са повече.
 
Схрускването и дъвченето на парче от целия плод стимулира сетивата и отнема повече време да се консумира. От психологическа гледна точка, хапването на ябълка доставя по-голямо удоволствие от някои напитки или меки храни, поясняват експерти. Дъвченето насърчава слюнкоотделянето и производството на стомашни сокове, което помага за запълването на стомаха.
 
2. Защо закуската ни трябва да съдържа фибри?
Проучване, проследяващо хранителните навици при спазването на диета, установява, че хората, които закусват всяка сутрин, със зърнени храни, губят най-много излишни килограми и запазват теглото си в продължение на години, в сравнение с тези, които не закусват.
 
По принцип консумацията на зърнени култури, особено богатите на фибри, е от полза за загубата на тегло, казва проф. Джоан Славин, експерт от Университета на Минесота.

3. От колко фибри се нуждаем?
Повечето жени трябва да получат средно най-малко 25 г фибри на ден, а мъжете - 38 г.
 
Например, в една филийка пълнозърнест хляб има около 2 г, в една ябълка – около 1,8 г, в 50 г ядки – около 6 г, а в 100 г трици – цели 35 г.

4. Важен ли е видът на фибрите за загубата на тегло?
Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. И двата вида се срещат естествено в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки.
 
Въпреки че всички фибри са полезни, изследвания показват, че тези в пълнозърнестите храни спомагат значително за отслабването, вероятно защото са с ниско съдържание на калории, казват експерти.
 
Влакната, съдържащи се в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения и ядките не само помагат за поддържането на тънка талия, но намаляват и риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, дивертикулит и запек.

5. Защо увеличената консумация на фибри трябва да става постепенно?
Чрез постепенното добавяне на повече фибри към хранителния режим може да се избегне подуване на корема и повишено газообразуване. При увеличаване приема на фибри е важно да пием и много течности.