Едва ли има някой, който да не се наслаждава на топлите летни дни - плаж, разходки край морето, излети в планината, екскурзии до екзотични дестинации... Звучи толкова хубаво, че сме способни да забравим всичките си ежедневни проблеми само за да си помечтаем и да чуем в съзнанието си шума на разбиващите се в брега вълни...

Както при повечето хубави неща и условности обаче, тук също има едно "но". Казваме ви това не за да прекъснем филма от прекрасни летни сцени, който ви разказахме току-що, а за да ви напомним, че безгрижното лято всъщност не означава да спрете да се грижите за себе си и за здравето си. 

Да, грижата е от голямо значение особено когато слънцето не просто ни се усмихва, а изгаря кожата ни, изсушава я и създава куп други проблеми. UV лъчите са изключително вредни и затова е много важно да не прекаляваме с продължителното излагане на силно слънце.

Снимка: iStock by Getty Images

За кожата на лицето има особено голям риск - понякога забравяме да поставим слънцезащита на плажа, а когато просто излизаме от вкъщи за работа, разходка, среща с приятели дори не смятаме, че е необходимо.

И тук започват проблемите. Излагането на силно слънце може не просто да изгори лицето ни, а и да нанесе трайни последствия върху кожата му, включително и да предизвика дерматологични заболявания, каквото е мелазмата.

Какво е мелазма и кой е причинителят ѝ?

Това е придобито заболяване, характеризиращо се с появата на симетрични, двустранни, пигментни петна. Обикновено се образуват по по-издадените зони на лицето - нос, брадичка, бузи, чело и горна устна, като в някои случаи може да обхване също шията и предмишниците.

Има няколко фактора, които може да предизвикат появата на мелазма или да влошат развитието ѝ, а един от най-рисковите, както вече споменахме, е именно продължителното излагане на силно слънце. UV - лъчите активират меланоцитите, което предизвиква освобождаването на меланин, който има защитна функция относно подлежащите кожни слоеве. Това обяснява и защо мелазмата се влошава през летния сезон.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен слънчевите лъчи обаче, тригер за пигментацията могат да бъдат още промени в хормоналния статус, дължащи се на бременност или менопауза, както и прием на контрацептиви или други медикаменти на хормонална основа; генетична предразположеност, дори и заболяването да не е генетично; синята светлина, идваща от дигиталните устройства.

Как да се справим с мелазмата?

Най-голямото предизвикателство пред борбата с тази пигментация е нейният рецидив, затова трябва да сме особено внимателни и стриктни във всички стъпки по време на лечението ѝ.

Разбира се, първо идва превенцията - редовно използване на слънцезащита с фактор 50, независимо от сезона, да не се излагаме на най-силното слънце, да подбираме козметиката, която използваме, както и никога да не пренебрегваме консултацията със специалист. 

На страдащите от мелазма, освен тези препоръки, ще споделим една тайна съставка, която със сигурност може да вдъхне надежда и да предложи решение на проблема с пигментацията. 

Снимка: Скинорен

Това е азелаиновата киселина - естествено срещащо се съединение, което атакува меланоцитите - клетките, отговорни за цвета на кожата, и повлиява хиперпигментация.

Азелаиновата киселина потиска растежа и жизнеспособността на абнормните меланоцити - клетките, които предизвикват мелазма, без да засяга здравата кожа.

Важно е да се отбележи, че когато се прилага азелаинова киселина, сутрин в рутината е задължително използването на слънцезащита с висок фактор.

И още...

Заради своето антимикробно действие aзелаиновата киселина може да се прилага и като средство за борба срещу леки и умерени форми на акне. Тя действа върху основните причини за появата му: неутрализира бактериите, нормализира процесите на кератинизация на кожата, бори се не само с комедони (черни и бели точки), но и с възпаления. 

Най-верният приятел и срещу двата кожни проблема обаче си остава превенцията - така че наслаждавайте се на топлите летни дни, но никога не пренебрегвайте правилната грижа за кожата.

С подкрепата на: Phoenix Pharma
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО