Проф. Сингър проведе през май в София курс по колпоскопия за над 75 гинеколози като партньор на АПОЗ в рамките на програмата им за профилактика на сексуално предавани инфекции „Ти избираш“.  Колпоскопският курс е сертифициран и се признава от Британското дружество по колпоскопия и цервикална патология, и от Кралския колеж по акушерство и гинекология. На пресконференция с проф. Сингър представителите от Министерството  на здравеопазването увериха, че в близко време в България ще стартира организирана профилактична програма за скрининг на 3 онкологични локализации, вкл. рак на шийката на матката.

Дир.БГ: Проф. Сингър, как могат със сигурност да се предпазват жените от рак на шийката на матката?

Проф. Сингър: За да се предпазят жените от превръщането на шийката на матката, трябва ходят на прегледи при гинеколог редовно от момента, в който вече имат сексуален контакт.

Необходимо е да се прави поне една цитонамазка годишно. Но трябва да се има предвид, че качеството на цитонамазката е съмнително, тъй като това е метод, базиран на технология отпреди 60 години и разчита човешкото око да улови изменения на клетките. Затова във Великобритания, например, 30% от случаите на предраково състояние се изпускат като диагноза, когато се ползва само цитонамазка. В България се изследват вероятно само 10% от жените и основно се разчита на стария метод.  Ако се ползва по-модерния метод чрез HPV тест, тогава жената може да го прави веднъж на 5 години.  Той трябва да бъде придружен с колпоскопско изследване в случай, че тестът се окаже позитивен. Важно е да се знае, че ако е негативен, вероятността да няма предраково състояние е 99%.  Във Великобритания до 2 години ще прекратим практиката с цитонамазка.


Дир.БГ: Препоръчвате ли ползване на ваксина против HPV вирус и дали тя действа при всички възрасти на жената?

Проф. Сингър: Ваксината може да се ползва от всички жени до 50 години, но е най-ефективна когато се приложи на 12 години.  При всички случаи е по-добре жената да се ваксинира, вместо да не го направи.

Данни за заболяването:

Ракът на шийката на матката е единственият рак, който може да се предотврати, защото предраковото състояние е лесно откриваемо. България, заедно с Полша и Румъния, регистрира най-висока смъртност от рак на шийката на матката в ЕС.  В страните, където се ползва модерна диагностика и има задължителни програми за скрининг, нивото на смъртността от този вид рак спада драстично през последните 10 години.