Синдромът на безразборното пазаруване най-често засяга жените, като те съставляват 80% от случаите. Техният проблем е не само, че не могат да устоят на изкушението да купуват, но и че правят абсолютно ненужни покупки, които разсипват семейния бюджет.

Психиатрите от университета в Минесота тествали лекарството мемантин върху шопинг-маниаци и то дало отлични резултати. Медикаментът обикновено се използва за лечението на пациенти с умерена до тежка форма на болестта на Алцхаймер. Клинични изпитания, продължили осем седмици, показали, че мъжете и жените шопинг маниаци, които вземали лекарството, значително намалили времето си на пазаруване и похарчените суми.

Симптомите на безразборно пазаруване били намалени наполовина. Проучването обхванало доброволци, страдащи от мания за пазаруване, на възраст между 19 и 59 години. Те били със средни годишни доходи от около 40 хиляди британски лири и харчели безразборно около 61 на сто от парите си, като закупували главно дрехи.

Лекарството мемантин им подействало много добре. То има и друго търговско наименование - Ebixa и въздейства върху мозъчното вещество глутамат, което лекарите свързват с развитието на деменция, но и на други психически отклонения, като обсесивно-компулсивното разстройство.