Въпросът се дебатира отдавна в научните среди. Резултатите от предишни изследвания навеждат на мисълта, че предпочитанията към някои физически черти, като висок ръст или мускулесто тяло, може да са кодирани в гените.

Когато обаче се преценява дали едно лице е привлекателно или не, не става въпрос за генетика, а за личен опит, увериха изследователи от Общата болница в Масачузетс.

В рамките на проучването си те анализирали реакциите на 547 еднояйчни близнаци, 214 двуяйчни близнаци и 660 участници, които не са близнаци. На всички били показани снимки на 200 лица - 98 мъжки и 102 женски, пишат от БТА. Участниците трябвало да дадат оценка по скала от 1 до 7 за всяка от снимките.

Учените предполагали, че ако гените играят главна роля за физическото привличане, резултатите на еднояйчните близнаци ще са сдходни. Ако пък семейната среда е с главна роля, двуяйчните близнаци би трябвало да реагират по сходен начин. Оказало се, че получените резултите не подкрепят нито една от двете хипотези - в 52 на сто от случаите мненията на еднояйчните и двуяйчните близнаци били различни.

"Що се отнася до това дали едно човешко лице е привлекателно или не, личният опит е от решаващо значение. Преживяното - първа любов, срещи, приятели, има предимство пред генетиката. Всеки е привлечен в зависимост от свои собствени критерии...", поясниха изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.