Психолози от университета "Сейнт Андрюс" анализираха въздействието на плодовете и зеленчуците върху възприятието на кожата и нейния цвят. Те направиха снимки на мъже и жени преди и след период, в който съзнателно са наблягали на киви, моркови, зеле.

Резултатите показват, че увеличеният прием на плодове и зеленчуци прави кожата по-румена и засилва златистите й отблясъци, съобщават от БТА. Специалистите изчислиха, че 2,9 порции плодове и зеленчуци дневно за шест седмици са достатъчни човек да изглежда по-здрав, а 3,3 порции го разхубавяват.

Във второ изследване участниците трябвало да посочат кои от сниманите са по-привлекателни. Такива се оказали хората със здраво излъчване на кожата. Ефектът се дължи на каротиноидите, които дават цвета на плодовете и зеленчуците. Те се срещат и във всички слоеве на човешката кожа. Съществуват няколкостотин каротиноиди, но бета-каротинът и ликопенът са сред най-изследваните, защото са много полезни.