Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ни не може да го произвежда, но той е като един много положителен герой и носи впечатляващи ползи за здравето.

Можете да го ползвате като водоразтворим препарат, намира се в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, зеле и спанак.

Препоръчителният дневен прием на витамин С е 75 mg за жени и 90 mg за мъже.

Снимка: iStock/Getty Images

Въпреки че обикновено се препоръчва да приемате витамин С от храни, много хора се обръщат към добавки, и това пак е по-добре от никак.

Може да намали риска от е.хронично заболяване.

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да засили естествената защита на тялото. Знайно е, че антиоксидантите подсилват имунната система. Те пазят клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Проучванията показват, че консумацията на повече витамин С може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта с до 30% и това намалява риска от хронични заболявания.

Помага при високо кръвно.

Приблизително една трета от възрастните американци, например, имат високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане ви излага на риск от сърдечни заболявания, водеща причина за смърт в световен мащаб.

Проучванията показват, че витамин С може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Тестове върху животни установили, че приемането на добавка с витамин С помага за отпускане на кръвоносните съдове, което действа за намаляване на нивата на кръвното налягане.

Снимка: iStock/Getty Images

Освен това, анализ на 29 проучвания при хора констатира, че витамин С намалява систоличното кръвно налягане (горната стойност) с 3,8 mmHg и диастоличното кръвно налягане (ниската стойност) с 1,5 mmHg средно при здрави възрастни.

При възрастни с високо кръвно налягане добавките на витамин С намаляват средно систоличното кръвно налягане с 4,9 mmHg и диастоличното кръвно налягане с 1,7 mmHg.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, не е ясно дали ефектите върху кръвното налягане са дългосрочни. Освен това хората с високо кръвно налягане не трябва да разчитат само на витамин С за лечение.

Снимка: iStock/Getty Images

Намалява риска от сърдечни заболявания.

Много фактори увеличават риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди или т.нар. "лош" холестерол и др.

Витамин С може да помогне за намаляване на тези рискови фактори, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Изследване с 293 172 участници установи, че след 10 години хората, които са приемали най-малко 700 mg витамин С дневно, са имали 25% по-нисък риск от сърдечни заболявания от тези, които не са приемали.

Консумацията на витамин С от храни е още по-обещаваща в този случай.

Накратко, изглежда, че приемането или консумацията на поне 500 mg витамин С дневно може да намали риска от сърдечни заболявания. Въпреки това, ако вече консумирате диета, богата на витамин С, тогава добавките може да не осигурят допълнителни ползи за здравето на сърцето.

Предотвратява подагра.

Подаграта е вид артрит, който засяга приблизително 4% от възрастните американци.

Това е изключително болезнено заболяване и включва възпаление на ставите, особено тези на големите пръсти. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, тежки пристъпи на болка.

Снимка: iStock/Getty Images

Симптомите на подагра се появяват, когато в кръвта има твърде много пикочна киселина. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от тялото. При високи нива може да кристализира и да се отложи в ставите.

Интересното е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това да предпази от атаки на подагра.

Например, проучване, включващо 1387 мъже, установи, че тези, които консумират най -много витамин С, имат значително по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта от тези, които консумират най-малко.

Друго проучване проследи 46 994 здрави мъже над 20 години, за да установи дали приемът на витамин С е свързан с развитието на подагра. Установено е, че хората, приемащи добавка с витамин С, имат 44% по-нисък риск от подагра.

Справя се с недостига на желязо.

Желязото е важно хранително вещество, което има различни функции в организма. Той е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород в тялото.

Добавките с витамин С могат да помогнат за подобряване на усвояването на желязо. Това е особено полезно за хора на диета без месо, тъй като месото е основен източник на желязо.

Всъщност, консумирането на 100 mg витамин С може да подобри усвояването на желязо с 67%.

В резултат на това витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия при хора, склонни към недостиг на желязо.

Повишава имунитета.

Снимка: iStock/Getty Images

Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да повишат имунитета си, тъй като витамин С участва в много части от имунната система.

Първо, витамин С помага за производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се защити тялото срещу инфекция.

Второ, витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободни радикали.

Трето, витамин С е съществена част от защитната система на кожата. Проучванията показват също, че приемът на витамин С може да помогне раните да задравеят по-бързо.

Защитава паметта.

Деменцията е широк термин, засяга най-вече паметта при над 35 милиона души по света и обикновено се среща сред възрастни хора.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако нивата на витмин С са ниски, то затова и може да има оплаквания от нарушена способност за мислене и запомняне.

Освен това е доказано, че високият прием на витамин С с храна или добавки има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредване на възрастта.