Приемането на витамин D може да намали риска от сърдечни заболявания при хора над 60-годишна възраст. До тези изводи стигнаха изследователи от Австралийския медицински изследователски институт Бергхофер, съобщава пресат на най-малкия континент на планетата.

"Нашето проучване показа, че добавянето на витамин D намалява риска от развитие на сериозни сърдечносъдови усложнения и ефективността на такива добавки става по-висока при пациенти, приемащи лекарства за сърце", отбелязват учените.

Изследването е проведено за период от шест години, от 2014 до 2020 г., и е обхванало повече от 21 000 австралийци на възраст от 60 до 84 години, предава БТА. Те са приемали ежемесечно витамин D или плацебо пет години, след което са подложени на обстоен медицински преглед, който разкрил ролята на витамин D в превенцията на различни заболявания.

"Открихме, че само 6% от субектите, приемащи витамин D, са имали обостряне на сърдечно-съдови заболявания по време на проучването. В плацебо групата най-малко 19% от пациентите са потърсили медицинска помощ по време на експеримента поради сърдечно-съдови усложнения", отбелязват изследователите.

Приеманата доза витамин D е сравнително висока 60 хиляди международни единици на месец.