Дейността на стотици гени се променя, ако човек спи по-малко от шест часа на нощ една седмица. Това обяснява как лошият сън уврежда здравето. С него се свързват сърдечносъдовите болести, диабетът, затлъстяването, слабата мозъчна дейност.

Как обаче той предизвиква тези заболявания не беше известно. Затова учени от университета на Съри изследваха кръвта на 26 души, когато са се наспали добре - до 10 часа на нощ една седмица, и сравниха резултатите от проби след седмица безсъние - под шест часа сън на нощ. Разликата в режима променя над 700 гена. Всеки от тях съдържа инструкции за строежа на някой протеин, затова по-активните произвеждат повече протеини и химическият състав на тялото се променя.

Биологичният часовник на тялото също се нарушава. Някои гени естествено се засилват и отслабват през деня, но при недостиг на сън този ефект се притъпява. Активността се променя при много различни видове гени. Засяга се имунната система и как тялото реагира на увреждания и стрес.

"Явно сънят е критично важен за възстановяване на тялото и поддържане на функционалното му състояние. Появяват се всякакви увреждания - това насочва към причините за влошаване на здравето", каза проф. Колин Смит от екипа - "Ако не можем да подновяваме запаса с нови клетки, това довежда до дегенеративни заболявания".

Много хора спят по-малко, отколкото участниците в изследването. Това показва, че подобни промени са широко разпространени, допълват от БТА.