Многогодишната връзка на родената във Великобритания Лилиан Мей Дейвис с принц Бертил Шведски стана една от най-трогателните и романтични любовни истории на нашето време.

Лилиан е била омъжена за британския актьор Айвън Крейг, когато през 1943 г. се запознава с принц Бертил в Лондон. Влюбените дълго са принудени да крият връзката си, тъй като Бертил не може да се възкачи на престола, ако сключи брак с разведена жена с неаристократичен произход. Едва 30 години след началото на бурната връзка, през 1976 година, Лилиан и Бертил сключват брак с благословията на бащата на принца, на крал Густав VI Адолф. По онова време булката е на 61 години, а принцът на 64. Преди това двамата живеят 30 години заедно. Двойката няма деца. След смъртта на принц Бертил през 1997 година Лилиан продължава да представлява шведската монархия на официални мероприятия.

Причината за смъртта на принцесата не се изтъква в информацията на кралския двор. Знае се обаче, че от 2010 година тя страда от болестта на Алцхаймер и през последните няколко години има сериозни здравословни проблеми.

Лилиан Мей Дейвис е родена в Уелс на 30 август 1915 година. На16-годишна възраст се премества в Лондон, за да започне кариера на модел и актриса. Представя шапки и ръкавици и изпълнява малки роли в киното. През 1940 г. се омъжва за актьора Айвън Крейг. По време на Втората световна война Крейг е мобилизиран в армията, а Лилиан работи в завод и в лазарет за ранени британски войници. По онова време принц Бертил служи в посолството на Швеция в Лондон като военноморско аташе. Двойката се запознава на парти малко преди Лилиан да стане на 28 години. Тя е омъжена, но скоро се разбира, че съпругът й също има друга връзка и двамата се развеждат.

Вярната любов на принц Бертил и Лилиан спечелва огромното уважение на шведите. В едно от интервютата си през 1995 година, когато принцесата е на 80 години, тя заявява: "Ако трябва да направя равносметка на живота си, бих казала, че всичко в него е било любов."