Музикалните вкусовете на президента на САЩ са еклектични, но преобладават американските музиканти, съобщиха Ройтерс и АФП. 

Сред големите класици на американския рок и соул има много чернокожи изпълнители. От чуждестранните имена правят впечатление британците "Ролинг стоунс", "Флорънс енд дъ машин" , "Колдплей", ирландецът Ван Морисън, канадецът Ленард Коен.

През деня Барак Обама обича да слуша "Темптейшънс", Боб Марли, Боб Дилън, "Колдплей", Стиви Уондър, Джон Леджънд, "Ролинг стоунс", Джъстин Тимбърлейк.

Във вечерния списък са Джон Колтрейн, Бионсе, Лорин Хил, Франк Синатра, Рей Чарлз, Мери Джей Блайдж, Били Холидей, Майлс Дейвис, Ерика Баду.

Барак Обама разнообразява почивката си на о-в Мартас Винярд също с голф и четене. Вчера беше публикуван списъкът с книгите, които е взел със себе си държавният глава. Той възнамерява и да прочете шест книги.

Биографията на Джордж Вашингтон е едно от задължителните четива, за които президентът ще отдели от свободното си време. Обама е избрал тази написана от Рон Черноу и радушно приветствана от критиката книга при публикуването ѝ през 2010 г.

Обама възнамерява да прочете и писмото на Та-Нехиси Коутс до неговия син „Между света и мен“, посветено на расовите отношения в Америка. Президентът ще се запознае и с научна творба, в която се твърди, че човечеството е навлязло в нова ера на масово изчезване на видовете. Тя е дело на Елизабет Колберт и е със заглавие „Шестото измиране“. Както е известно, борбата с климатичните промени беше една от основните теми в края на втория президентски мандат на Барак Обама.

Държавният глава ще разнообрази четенето си и с три романа – „Игра и забава“ на Джеймс Солтър, „Светлината, която не виждаме“ на Антъни Доер и „Непривична земя“ на Джумпа Лахири.