Бивша любовница на абдикиралия испански крал Хуан Карлос е завела дело в британски съд, като го обвинява, че я шпионира. Пиар компанията, която представлява Корина Ларсен, бизнесдама, свързана дълго време с някогашния крал на Испания, потвърди, че тя не само е поискала от британски съд да издаде ограничителна заповед срещу него, но освен това е пожелала да ѝ бъдат присъдени компенсации за вреди, вследствие на поведението му.

Адвокатът на монарха досега не е отговорил на запитване от Асошиейтед прес по казуса, но неведнъж е отстоявал невинността му във финансовия скандал, предизвикал подозренията на следователи в Швейцария и Испания.

Вижте снимки на Корина >>

Швейцарската прокуратура разследва трансферите на няколко милиона евро, дадени на Хуан Карлос от покойния саудитски крал Абдула, който по-късно прехвърля част от сумата на Ларсен, живееща в Лондон. Според разследващите това е опит парите да бъдат укрити от властите. По всичко изглежда, че нежеланието на Ларсен да върне средствата на Хуан Карлос е причината за настоящия им конфликт, който стига до съда.

Хуан Карлос, който е на 83 години, абдикира от престола в полза на сина си Фелипе Шести през 2014 г., припомня БТА. Репутацията му на водач на прехода на Испания към демокрация след диктатурата на ген. Франко бе помрачена от този и други скандали.

Миналия август той напусна Испания и се установи временно в Обединените арабски емирства, след като испански следователи започнаха разследване дали не е получавал подкупи във връзка с договор в Саудитска Арабия, спечелен от испански консорциум.