На върха на славата, след девет успешни години, южнокорейските звезди на кей-поп музиката BTS оповестиха, че си взимат почивка, за да се посветят на самостоятелните си кариери.

Новината имаше ефект на бомба сред феновете и дори доведе до спад на цената на акциите на техния лейбъл HYBE, който побърза да представи нещата в перспектива, като увери, че седемте момчета ще продължат сътрудничеството си.

По този повод предлагаме поглед към впечатляващата история на тази южнокорейска "звукозаписна машина":

2013 г. - Началото

Дебютът на групата, сформирана от седем момчета и наречена BTS, е на 13 юни 2013 г. Членовете ѝ Джей Хоуп, Джимин, Джин, Чонгкук, Ар Ем, Шуга и Ви са избрани чрез подбор или прослушвания и преминават през интензивно обучение преди лансирането на групата.

Снимка: Getty Images

2017 г. - Американската мечта

Вече звезди у дома в Южна Корея, седемте популярни момчета тръгват да завладяват най-големия музикален пазар в света - САЩ.

Те стават първата кей-поп група с участие на церемонията за Американските музикални награди.

Снимка: Getty Images

2018 г. - По върховете на чартовете

В ярка илюстрация на това колко са атрактивни южнокорейците, BTS става първата кей-поп група, покорила върха в класацията за албуми в САЩ.

През май 2018 г. момчешката формация оглави чарта Billboard 200, който отчита продажбите, тегленията и стрийминга, с албума си "Love yourself: Tear".

OOH

С утвърждаването на културния отпечатък на групата по света, през същата година момчетата от бандата са поканени да говорят пред ООН. Те отправят призив към младите хора да бъдат себе си.

В речта си пред препълнената зала по време на старта на младежка кампания на УНИЦЕФ, лидерът на групата Ар Ем призовава младите хора да "говорят открито", независимо от техните раса, пол или идентичност.

Снимка: Getty Images

2019 г. - Първа пауза

След като завладяват САЩ и Англия, BTS правят първата си "дълга" почивка през 2019 г., обяснявайки, че се нуждаят от "презареждане и освежаване".

Няколко седмици по-късно обаче групата отново е на турне, което включва и концерт в Саудитска Арабия.

2020 г. - "Dynamite"

През септември 2020 г. BTS стават първата южнокорейска група, оглавила американската класация за сингли с първото си изцяло англоезично парче "Dynamite".

Няколко часа по-рано групата успява да се пребори за приза за най-добър поп на видеомузикалните награди на MTV с изпълнители от "тежката категория" като Лейди Гага, Ариана Гранде и Тейлър Суифт.

2021 г. - Втора пауза

През декември 2021 г. лейбълът HYBE обяви, че момчетата си взимат "втори дълъг официален период на почивка", за да намерят ново вдъхновение.

Скоро групата се събира отново, като през март 2022 г. изнася серия от концерти в Сеул, билетите за които са разпродадени. Това са първите изяви на момчетата в родината им след началото на пандемията.

2022 г. - Белият дом

През юни 2022 г. членовете на BTS се срещнаха с американския президент Джо Байдън в Белия дом и се обявиха срещу проявите на антиазиатски расизъм в САЩ.

Снимка: Getty Images

Нова пауза?

BTS обявиха, че групата си взима почивка, за да позволи на членовете да се съсредоточат върху самостоятелните си кариери.

Говорейки пред своите почитатели във видео в YouTube по случай деветата си годишнина, седемте момчета казаха, че са "изтощени" и обясниха, че имат нужда от време за себе си, припомня БТА.

Звукозаписната им компания HYBE омаловажи съобщението, уверявайки, че музикантите ще се занимават едновременно с "индивидуални и екипни проекти".

Снимка: АР/БТА