Дензъл Уошингтън вече може да добави към колекцията си от награди и Медал на свободата, който ще му бъде връчен от президента Джо Байдън на официална церемония на 7 юли в Белия дом, съобщава списание "Variety".

Снимка: Getty Images

Връчван ежегодно, медалът отличава обществени фигури, със забележителен принос към американското общество, култура, политика или световния мир.

Уошингтън е единственият актьор тази година, който ще получи признание за постиженията си в киното и влиянието му в обществото.

Сред останалите носители на най-високото гражданско отличие в САЩ са спортистите Симон Байлс и Меган Рапино, сестра Симон Кембъл и отец Александър Карлуцос; политическите лидери Габриел Гифордс и Алън Симпсън; активистите Фред Грей, Даян Наш и Раул Изагире, бившият ректор на Тексаския университет Хулиета Гарсия. Медицинската сестра Сандра Линдзи, която стана първият ваксиниран срещу Ковид-19 човек в САЩ, също е сред носителите на медала.

Снимка: Getty Images

Основателят на проекта за конституционна грамотност и национално единство Хизр Хан, Стив Джобс, Джон Маккейн и Ричард Трумка ще бъдат почетени посмъртно.

Уошингтън е един от най-известните актьори, режисьори и продуценти на своето поколение. По време на кариерата си той печели две награди "Оскар" за филмите "Слава" и "Малкълм Х" и осем номинации, включително и тази година за "Трагедията на Макбет".

Снимка: Getty Images

Сред останалите отличия, на които е носител, са награда "Тони" за работата му във възраждането на "Огради" през 2010 г. и почетна награда "Златен глобус" през 2016 г. за изключителен принос към света на киното. През 2020 г. "Ню Йорк таймс" обяви Уошингтън за най-великия актьор на 21 век.