Емблематичната китара на Кърт Кобейн от видеото към знаковото парче "Smells Like Teen Spirit" (1991) на "Нирвана" беше продадена на търг на аукционна къща "Джулиънс окшънс" за 4,5 милиона долара, съобщи "Variety".

Сумата, платена за синята електрическа китара "Фендър Мустанг 1969", далече надхвърли предварителната оценка от 600 000 долара, след като в оспорваното наддаване се включиха колекционери от цял свят.

Снимка: Getty Images

Новият притежател на знаковия инструмент е бизнесменът и собственик на отбора по американски футбол "Индианаполис Колтс" Джим Ирсей.

"Развълнуван съм, че ще съхраня и опазя още едно късче от американската култура, което промени начина, по който виждаме света", сподели Ирсей.

"Фактът, че част от приходите ще отидат за усилията ни да сложим край на стигмата за психичното здраве, прави тази придобивка още по-специална за мен", допълни той.

Семейството на Кърт Кобейн възнамерява да дари част от приходите от продажбата на кампанията "Colts Kicking The Stigma", целяща да повиши осведомеността за психичното здраве.

Кобейн смята тази китара за лява ръка за една от любимите си. Фронтменът на "Нирвана" споделя в последното си интервю за сп. "Quitar World": "Аз съм левичар и не е много лесно да се намерят висококачествени китари за такива като мен на разумна цена. Но от всички китари в целия свят "Фендър Мустанг" е любимата ми. Притежавал съм само две от тях".

Китарата е използвана и в студиото по време на записите на албумите "Nevermind" и "In Utero", както и по време на многобройни изпълнения на живо.

Embed from Getty Images

На аукциона на "Джулиънс окшънс", състоял се в "Хард Рок Кафе" в Ню Йорк и онлайн, бяха предложени принадлежности и на други знаменитости. Нови собственици намериха хармоника и кръгли очила на Джон Ленън, билет с автографи на всички членове на "Бийтълс", снимки от личния им архив, очила, бижута, кожено яке и пистолет "Смит енд Уесън" на Елвис Пресли, китари на Джими Хендрикс, Пол Саймън, Дейвид Гилмор, "Зи Зи Топ", "Кросби, Стилс енд Наш" с автографи на бившите им притежатели, рокли на Ейми Уайнхаус, компактдискове, плочи и много други.